sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Mistä luokkaretkirahat?

Kevät on koululaisten luokkaretkien aikaa ja varojen keruu niitä varten on yksi vanhempien päänvaiva.

Yksi tapa kerätä rahaa on päivittäistavaroiden, kuten sukkien tai pesuaineiden myynti. Tämän ympärille onkin kehitetty palvelukonsepteja, joissa tuotteita varataan, toimitetaan ja tilitetään nettipalveluiden kautta.

Perinteisempi tapa lienee myyjäiset, johon lapset - tai käytännössä vanhemmat - puuhaavat hiki hatussa käsitöitä ja leivonnaisia. Ja sitten ostavat omansa tai naapurin tavarat pois.

Monilla luokilla onkin kyllästytty koko touhuun ja vanhemmat maksavat luokkaretkirahat suoraan omasta pussistaan, jotta välttyvät aikaavievältä myynti- ja myyjäistouhulta.

Meidän lastemme koulussa on otettu käyttöön mielestäni erinomainen tapa kerätä rahat luokkaretkeen. Lapsille tehdään muutamalle kuukaudelle kotityölista, josta pitää suorittaa kuukauden aikana tietty määrä kotitöitä. Kun työt on tehty, vanhemmat tilittävät "palkan" luokkaretkirahastoon.

Taloudellisesti lopputulos on vanhemmille sama kuin rahat annettaisiin vastikkeetta, mutta kuningasajatus onkin kasvatuksellisessa näkökulmassa. Tällaisen menettelyn myötä lapsi oppii, että rahaa ei tipu noin vain ja kokee ansainneensa luokkaretken omalla työllään. Näin omaksutaan terve ajatusmalli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti