maanantai 12. tammikuuta 2015

Paras sähkökatko on vältetty sähkökatko

Vaimoni huomasi sunnuntaikävelyllään, että talvimyrskyn vaurioittama iso kuusi on kaatumassa läheiselle sähkölinjalle ja maantielle. Kuusi oli lahovikainen, palokärki on monesti nähty työn touhussa sen juurella ja oli rungossa muutama tikankolokin.

Soitin paikalliselle energialaitokselle, jonka viikonloppupäivystäjä tuli tarkistamaan tilanteen. Hän arvioi, ettei pysty yksin pelastamaan sähkölinjaa vaarantamatta omaa työturvallisuuttaan. Ajatus oli antaa puun kaatua omia aikojaan ja korjataan sitten vauriot. Hetken pohdittuaan hän tuli kuitenkin samaan tulokseen kuin minäkin; parempi ottaa puu hallitusti pois, koska se voi kaatuessaan aiheuttaa vaaratilanteen ohikulkijoille.

Paikalle hälytettiin apuvoimia ja lisäkalustoa, Aluksi asentajat minimoivat vauriot sähkölinjalle laskemalla uhattuna olevan sähköjohdon pylväistä maahan. Tie suljettiin liikenteeltä. Kallistuneeseen kuuseen kiinnitettiin vaijeri niin korkealle kuin nostolava ylsi. Tarkoitus oli saada puu kaatumaan taljan avulla sen verran sivuttain, että kohdalla ollut sähköpylväs säilyisi ehjänä. Kuusi seisoi sitkeästi paikallaan kiristyvästä taljavaijerista huolimatta.

Moottorisahalle kuusi vihdoin antautui ja romahti tielle. Kun runko ja oksat saatiin korjattua pois kulkuväylältä, tie avattiin jälleen liikenteelle ja sähköjohdot nostettiin takaisin pylväisiin. 

Vaikka jakeluverkkoa kaivetaan maakaapeleihin kiihtyvällä vauhdilla, on pelkästään pienjännitejohtoja vielä pylväissä liki 200 000 km. Kun myrsky tekee tuhojaan, on sähköjen palauttaminen avojohtojen vaurioista kärsineille urakka, jossa tunteja ei lasketa. Talviaikaan kyse voi olla jopa ihmishengistä. 

Tämän kaltaisista piilevistä vikatilanteista kannattaakin ilmoittaa paikalliselle sähkäönjakeluyhtiölle, koska he voivat arvioida tilanteen ja toimia ennakoidusti. Tämäkin puu olisi kaatunut seuraavassa myrskyssä, jolloin on monta uuttakin vikapaikkaa korjattavana. 

Alla video puun poisto-operaatiosta:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti