keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Sähköpyörällä

Sähköavusteiset polkupyörät ovat yleistymässä kovaa vauhtia. Itse en ole vaivautunut edes koeajolle, vaikka mahdollisuutta on tarjottu muutamaankin otteeseen. Olen pitänyt koko laitetta muotioikkuna, lähes turhakkeena. Jos haluaa pyöräillä, niin míksi hakea apua sähkömoottorista? Lisäksi kapistus sekä maksaa että painaa parin normipyörän verran.

Polkupyörä rannalla - Copyright Kuvatoimisto Albumi - www.albumi.fi
Työkaverini toi asiaan toisenlaisen näkökulman. Hän totesi, että jos työpäivä esimerkiksi alkaa kokouksella asiakkaan luona, ei sinne voi mennä hikisenä tai pyöräkamppeissa. Sähköavusteisella pyörällä matkan voi taittaa edustuskelpoisissa vaatteissa, mutta silti ekologisesti ja sykekin pysyy koholla. Sähköavusteinen pyörä siis mahdollistaa työmatkapyöräilyn entistä useammalle.

Viime pyörälenkilläni ajoin hetken samaa matkaa eläkeläismiehen kanssa, joka oli liikkeellä kyseisenlaisella kulkineella. Mies kertoi, että ilman sähköpyörää hän ei voisi pyöräillä lainkaan - ylämäkien nousu kun ei onnistuisi polvivaivojen vuoksi. Nyt hän pääsee liikkumaan pyörällä kuin tervejalkainen. Hän oikein kehotti minua tulemaan peesissä ja esitteli mäennousukykyään. Ja hienostihan se tosiaan sujui!

Näiden esimerkkien myötä suhtautumiseni sähköpyörään on muuttunut. Laitteelle tosiaankin löytyy tarpeellista käyttöä. Ja vaikka pyörä tarvitseekin energiaa, jää sähköpyörän ympäristövaikutus positiiviseksi, jos se mahdollistaa autottoman arkiliikkumisen edes osan aikaa vuodesta.


1 kommentti:

  1. Ja kun oot ehken jo maastossakin moista kokeillut, niin huomasit varmaan, ett sähköavusteista maastopyörää ei tarvi kantaa mäen päällekään... Eli se ei ole mikään alamäkipyörä...

    VastaaPoista