tiistai 8. huhtikuuta 2014

Pökköä pesään


Kevään mittaan olen kerännyt polttopuita omalla ja naapuripalstalla olleen metsähakkuun jäljiltä. Polttopuille onkin meillä vastaisuudessa entistä enemmän tarvetta, kun on taas yksi tulisija enemmän, missä niitä hyödyntää.

Olen nimittäin varustellut entisen navetan karjakeittiöstä itselleni verstashuonetta. Hyvin palvellut, mutta tarpeettomaksi käynyt muuripata sai väistyä, kun hommasin sen tilalle kamiinan, jolla saan tilan lämpöiseksi kelillä kuin kelillä. Ennen koepolttoa tarkastin ja nuohosin vielä savuhormin, koska se ei ole ollut käytössä vuosikausiin.

Hankin kamiinan siitäkin huolimatta, että puuta polttavat tulisijat alkavat olla pannassa hiukkaspäästöjensä vuoksi. Juuri kun vaihtoehtoisten energiamuotojen hinnannousu ja uutisointi ilmastonmuutoksesta ovat saaneet suomalaiset palaamaan juurilleen ja hyödyntämään uusiutuvaa kotimaista bioenergiaa eli polttamaan puuta.

Toki puunpoltolla on terveyshaittoja, mutta ne on asetettava oikeisiin mittasuhteisiin. Se, mikä on perusteltua taajaan rakennetulla pientaloalueella, ei välttämättä ole tarkoituksenmukaista haja-asutusalueella, missä päästölähteitä on harvassa.

Polttopuuteemalla jatkaen lopuksi video siitä, kuinka moottorisahan teräketjun saa käännettyä nurinniskoin. Ai miksikö? Voihan sitä vaikka perustella turvallisuusnäkökulmalla - käytöstä poistettu ketju on vaarattomampi, kun leikkaavat terät ovat sisäkehällä. Tai sitten vain tehdään kaverille jekku.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti