maanantai 3. maaliskuuta 2014

Voiko elämäntapamuutos olla pysyvä?

YLE teki minusta Suora linja - ohjelmaansa jutun pohjautuen blogikirjoitukseeni, jossa kerron tarinani sohvaperunasta aktiivikuntoilijaksi. Esiinnyttyäni ohjelmassa minua on lähestytty paitsi kannustavin kommentein, myös kysymyksin. Minulta on kysytty mm. pystyykö tuollaisen elämänmuutoksen tekemään vähitellen, vai pitääkö hylätä kaikki entinen ja hypätä äärilaidasta toiseen.

En usko, että monikaan pystyy muuttamaan elämäntapojaan kertaheitolla - ainakaan pysyvästi. Liian moni kuntokuuri ja dieetti päättyy ennen aikojaan juuri liian ison ja yhtäkkisen muutoksen vuoksi. Vanhaan tuttuun elämäntyyliin paluu on helppo perustella, kun liikunta on tuskallista riuhtomista ja syömättäkin pitäisi kärvistellä.

Päinvastoin, pysyviä tuloksia saavutetaan vain pitkäjänteisyydellä. Itsellänikin liikunnan määrä on kasvanut pikkuhiljaa vuosien mittaan. Kun parikymmentä vuotta sitten muutin elämäni kurssia, ostin ensin polkupyörän ja aloin kulkea sillä kolmen kilometrin työmatkani. Seuraavan talven tullen ostin ensimmäiset sukseni sitten kouluvuosien.

Sen verran toki pitää päättäväisyyttä heti alkuun olla, että malttaa kammeta itsensä liikkeelle niin kauan että liikunta alkaa tuntumaan mukavalta. Sen jälkeen homma alkaakin toimimaan kuin itsestään; kunnon kehittymisen mukanaan tuoma vireys ja liikunnasta saatu hyvä olo motivoivat jatkamaan.

Oli oma tavoite sitten mitattavissa vaa'alla, kellolla tai matkamittarilla, kannattaa se palastella pienimpiin osatavoitteisiin, jotta saa ajan kuluessa onnistumisen elämyksiä. Tässä ainakin itselläni on auttanut liikuntapäiväkirjan pito, koska sen avulla voi seurata omaa kehitystään. Myös saman tasoinen lenkki- tai treenikaveri on korvaamaton apu, koska lenkille tulee lähdettyä varmemmin, kun siitä on sopinut kaverin kanssa. Ihannetilanteessa samanlaisia tuloksia tavoittelevasta kaverista saa myös vertaistukea.

Sinänsä hauska yhteensattuma että ensimmäinen julkaisemani YouTube video pääsi heti tuoreeltaan valtakunnalliseen levitykseen YLE Suora linja- ohjelman taustamateriaalina.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti