keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Treenipäiväkirjoja moneen lähtöön

Vuosi sitten kirjoitin liikuntapäiväkirjan motivoivasta vaikutuksesta. Sittemmin olen käyttänyt rinnakkain muutamaa kovin eri tyyppistä päiväkirjasovellusta. Ohessa niiden käyttökokemuksia omiin tarpeisiini peilattuna. Pääasiallisina liikuntamuotoinani ovat pyöräily, hiihto, pyöräspinning ja kuntosali. Päätelaitteenani on tietokoneen lisäksi Windows-puhelin.

Heiaheia on helppokäyttöinen sovellus, jolla on selkeä suomenkielinen käyttöliittymä. Kynnys heiaheian käytön aloittamiseen on matala, mutta syvällisempi hyödyntäminen jää vähälle, koska esim. GPS data on kerättävä ja yhdistettävä päiväkirjaan erikseen. Olinkin jo luopumasta heiaheiasta, kun työnantajani otti sovelluksen käyttöön. Yhdistettynä heiaheian helppokäyttöisyyteen sen sosiaaliset ominaisuudet porukkatavoitteineen puolustavatkin paikkaansa, kun yritetään aktivoida työyhteisön sohvaperunoitakin liikkumaan. Sovellus jakaa kannustimena ”mitaleita” kirjatuista harjoituksista ja antaa lisäominaisuuksia aktiivisimmille käyttäjätasoille. Harjoituksia voi kirjata myös älypuhelinsovelluksella, mutta puhelimen GPS ominaisuuksia sekään ei tue.

Garmin Connectin otin käyttöön, kun hankin Garminin mittarin polkupyörääni. Odotin ison mittarivalmistajan panostavan positiiviseen käyttäjäkokemukseen, mutta olin väärässä. Ohjelmisto on varsin vanhanaikaisen oloinen ja siinä on paljon toiminnallisia epäloogisuuksia, joiden luettelemiseen ei yksi blogikirjoitus riittäisi. Suomenkielinen versio on kieliasultaan suorastaan luokaton. Garmin Connect on on kuitenkin hyvä sovellus reittien loggaukseen ja mittarin keräämän syke-, kadenssi- ym. datan analysointiin, mutta liian vaikeaselkoinen ja mutkikas yleispäiväkirjaksi. Tuskin käyttäisin Garmin Connectia lainkaan, ellei se tukisi päälajiani eli pyöräilyä niin hyvin. Uusimmissa mittariversioissa voi matkapuhelimen avulla välittää on-line dataa verkkopalveluun. Muuta matkapuhelinsovellusta ei Garminilla olekaan, koska sen ideologiassa päätelaite on mittari itse.


Endomondo on monikäyttöinen sovellus joka on yhteensopiva Garminin mittareiden kanssa, eli datan saa ladattua mittarista suoraan sovellukseen ilman GPX muunnosta. Sovellus on englanninkielinen ja ilmaisversiossa näytettävät mainokset tekevät käyttöliittymästä sekavahkon, mutta itselleen oleelliset ominaisuudet tottuu löytämään helposti. Endomondosta on myös Windows-puhelimessa hyvin toimiva sovellus, joka hyödyntää puhelimen GPS ominaisuuksia. Olenkin käyttänyt sovellusta esim. uusien hiihto- tai kävelyreittien mittaamiseen, rutiinilenkit kirjaan ylös jälkeenpäin. Olenkin käyttänyt Endomondoa yleispäiväkirjana, johon kirjaan tällä hetkellä kaikkien lajien liikkumiseni.

Sports Tracker perustuu matkapuhelimen mahdollisimman laajaan hyödyntämiseen, eli reitti- ja syketietojen tallentamisen lisäksi esim. harjoituksen aikana otetut valokuvat nivoutuvat saumattomasti osakso päiväkirjamerkintää. GPS-paikannus tuntuu Sports Trackerissä jostakin syystä epätarkemmalta kuin esimerkiksi Endomondossa. Käyttöliittymältään Sports Tracker on ylivoimaisesti näyttävin, mutta sovellus on myös raskas ja ajoittain hidas. Sykkeen mittaus ei edelleenkään tue Windows puhelimia, minkä vuoksi Sports Tracker on itselläni jäänyt taka-alalle.

Päiväkirjasovelluksia siis löytyy joka lähtöön. On niin yleispäiväkirjaa kuin tietyn päätelaitteen ominaisuuksien tai liikuntamuodon ympärille keskittyvää sovellusta. Edellä on esitelty näistä muutamia. Perusominaisuudet löytyvät kaikista vaihtoehdoista, kuten myös kytkennät sosiaaliseen mediaan. Kussakin sovelluksessa on omat hyvät ja huonot puolensa. Niinpä en ole vielä löytänyt sitä oikeaa joka täyttäisi kaikki tarpeeni. Vaarana onkin että joudun jatkamaan monen sovelluksen loukussa

9 kommenttia:

 1. Windows puhelimille on tulossa tuo sykkeen mittaus tässä alkuvuoden aikana

  VastaaPoista
 2. Oletko Polarin Flow-palvelua kokeillut? Se on yhteensopiva Polarin Beat-sovelluksen kanssa sekä joidenkin laitteiden.

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommenteista. Sykkeenmittaus- kommentti koskee ilmeisesti Sports Trackeria Windows phonessa. Polarin uusimpia sovelluksia en ole kokeillut.

  Kerrottakoon tässä samalla että Heiaheia ilmoitti Twitterissä testaavansa GPS paikannusta tukevaa Windows phone sovellusta.

  VastaaPoista
 4. Moro,
  Alla oleva kommenttisi herätti mielenkiintoni. Olisiko tässä uusi blogikirjoituksen aihe tai jos ainakin kertoisit lisää vastakommentissasi?
  "Olinkin jo luopumasta heiaheiasta, kun työnantajani otti sovelluksen käyttöön. Yhdistettynä heiaheian helppokäyttöisyyteen sen sosiaaliset ominaisuudet porukkatavoitteineen puolustavatkin paikkaansa, kun yritetään aktivoida työyhteisön sohvaperunoitakin liikkumaan."
  Siis lisäideoita kaipaan työpaikan Liikkumaan-kannustinsysteemistä.
  -Pete naapurista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heiaheia for workplaces on sovellus jonka kautta työntekijät näkevät toistensa kirjaamia suorituksia ja voivat kannustaa ja kommentoida niitä. Jäsenet voivat luoda tiimejä, joiden suorituksia seurataan. Yritys voi asettaa kampanjatavoitteita, esim. "kävellen maapallon ympäri" jolloin kaikki liikuntasuoritukset yhteismitallistetaan ja yhteisen tavoitteen etenemistä seurataan ohjelman etusivulla. Ohjelma jakaa myös "mitaleita" kun kerää paljon eri suorituksia, lajeja tai kannustuksia. Ehkä paras puoli on, että heiaheiassa liikutaan pilke silmäkulmassa, jolloin muutkin kuin aktiiviliikkujat uskaltautuvat mukaan. Kannattaa tilata ilmainen kokeilu http://www.heiaheia.com/info/fi/

   Poista
 5. Hyvä yhteenveto! Itse suosin tosiaan HeiaHeiaa, sen helppokäyttöisyyden vuoksi. Ja siksi, etten vielä ole hurahtanut hirveän tarkkaan mittaukseen urheillessani, vaan katson edelleen urheillun ajan vain kellosta. Puhelimen kanssa juokseminen on vielä vieras ajatus.

  VastaaPoista
 6. Kiitos kommentista, Noora. Kukin taaplatkoon tyylillään, pääasia että liikunta on mukavaa. Itsellänikin treenien kirjaaminen ja suoritusten mittaaminen on lisääntynyt vuosien varrella. Nykyään kun pyöräilen pitkiäkin lenkkejä yksin, on mittari melkein kuin lenkkikaveri kun eri tunnuslukujen kehitystä voi seurata pitkin matkaa.

  VastaaPoista
 7. Tiedätkö toimiiko joku sykelähetin Android Appsin kanssa?

  VastaaPoista
 8. Kiitos kysymyksestä, Jukka. Itse en ole Android-sovelluksia käyttänyt, mutta tietääkseni ainakin Sports tracker HRM2 toimii Android-sovelluksen kanssa. Samoin Polarin vyö kuulemma toimii Endomondo Androidin kanssa.

  VastaaPoista