maanantai 27. tammikuuta 2014

Talvipyöräilyä

Kehnon luonnonlumitilanteen vuoksi pyöräilykauteni on ensimmäistä kertaa jatkunut yli vuodenvaihteen; normaalisti tähän aikaan vuodesta pääasiallinen liikuntamuotoni on hiihto. Tykkilumiladulle on minulla matkaa parikymmentä kilometriä, joten olen tainnut tänä vuonna taitaa enemmän kilometrejä luistimilla kuin suksilla. Onneksi on sentään ollut pakkasta, niin polut ja tiet ovat kovettuneet hienoon pyöräilykuntoon.

Talvipyöräilyssä on omat haasteensa. Nastarenkaat minulla on ollut pyörääni jo aiemminkin, mutta nyt on tarvinnut panostaa myös muuhun varustukseen. Ensimmäiseksi syksyn pimetessä hommasin pyörään kunnon valaisimen. Vanha valaisimeni on ollut ennemminkin näkymistä kuin näkemistä varten. Lisäksi ostin kypärään kiinnitettävän otsalampun, jotta pilkkopimeässä liikkuessa saa vaivattomasti kohdevaloa mihin kulloinkin tarvitsee.

Kun pakkaset kiristyivät, piti alkaa miettimään myös ajovaatetusta; varsinaisia talviajovarusteita kun minulla ei ole ollut. Akuutein tilanne oli varpaissa; neopreenisuojat kesäkengän päällä eivät enää riitä, kun kylmä hohkaa kengän ohuen pohjan läpi. Muutoinkin pyöräilykenkä on sen verran jäykkä, ettei jalkaterä pysy lämpimänä liikkeestä kuten pohkeet ja reidet. Myös paitapuoleen pitää panostaa enemmän kuin esim. hiihtäessä, koska yläkroppa ei tee pyöräillessä niin paljoa töitä. 

Niinpä paikallisesta pyöräliikkeestä tarttui mukaani sekä talviajoasu että kengät. Lisäksi ostin mikrofleece- kerraston ja ohuen tyköistuvan fleecepusakan, joka sopii ajotakin alle. Lämpimiä käsineitä ja kypärän alle sopivia talvipäähineitä minulla olikin jo vanhastaan. 

Kuukauden päivät pakkaskelissä ajeltuani olen uusiin ajovarusteisiini tyytyväinen. Kehitys niin tekstiileissä kuin valaisimissa on ollut ilmeisen nopeaa, koska tuntuu että nykyiset varusteet päihittävät vanhat halogenit ja poolopaidat mennen tullen. Vanhaa sanontaa mukaellen: ”Ei ole huonoa pyöräilysäätä, on vain väärät varusteet”.

1 kommentti:

  1. Hieno video. Musiikki valinta tosin oli mielenkiintoinen. ;)
    -Pete

    VastaaPoista