sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Tiedostamatonta leikkiä tulella

Hankin keskuspölynimuriin liitettävän tuhkanerottelijan, jotta tulisijojen tuhkan poisto kävisi kätevämmin. Aluksi tuntuikin siltä, että kotimaisen imurivalmistajan lisälaite olisi korkehkon hintansa väärti. Puhdasta tuli nopeasti ja vähällä vaivalla.

Karkeaan metallisuodattimeen perustuvia erottelijoita olisi saanut edullisemmin, mutta imurin valmistaja kieltää niiden käytön, koska suodattimen läpi kulkeutuisi hienojakoista tuhkaa imurin moottoriin. Valmistajan oman erottelijan kangassuodattimeen pysähtyvät pienemmätkin partikkelit.

Hiillos - Copyright Kuvatoimisto Albumi - www.albumi.fi
Eräänä viikonloppuna olin poistamassa erottelijan avulla tulisijoista tuhkaa, kun huomasin imurin letkun lämpenevän. Sammutin imurin ja havaitsin, että tuhkanerottelijaan oli kulkeutunut hiili, jonka kova ilmavirtaus oli saanut vielä hehkumaan. Tämä kekäle oli sulattanut suodattimen muovista tukirakennetta ja palokaasut lämmittivät imurin letkua.

Huokaisin helpotuksesta, kun kannoin käryävän erottelijan pihalle. Siinä vaurioita tutkiessani tajusin kuitenkin, että kangassuodattimeen oli palanut reikä. Sehän merkitsi sitä, että kekäle oli päässyt jatkamaan matkaansa!

Juoksin talon kellarikerrokseen, jossa imurin keskusyksikkö sijaitsee. Kellarissa oli jo sankka savu. Kiireen vilkkaa aukaisin imurin, tungin kytevän pölypussin metalliämpäriin ja kannoin senkin ulos talosta. Imuri itsessään ei ollut vielä liekeissä, mutta sen muovirunko vaurioitu kuumuudesta ja moottori tuhkapölystä.

Kauhistutti koko ajatus, että hehkuva hiili oli matkannut tulisijasta pölypussiin muoviputkistossa puisten seinä- ja lattiarekenteiden sisällä. Kuinka pitkälle tuli olisi päässytkään, ellen olisi hoksannut mennä tarkistamaan imuria?

Tapahtuman jälkeen lähestyin imurin ja erottelijan valmistajaa ja kyseenalaistin laitteen turvallisuuden. Mitä hyötyä on metallisesta tuhka-astiasta, jos sen yläosa on muovia ja kangasta? Valmistaja vetosi luonnollisesti kuluttajan vastuuseen siitä, että tulisijassa ei ole imuroitaessa kuumaa tuhkaa.

Kiistämättä virhe oli minun, kun aliarvioin tuhkassa olleiden hiilien vaarallisuuden. En ymmärtänyt, että imurin ilmavirta kykenisi vielä herättämään mustan hiilen hehkuun - tulta oli pesässä ollut edellisenä päivänä. Hirvittää vieläkin, kuinka olin polttaa taloni mokoman turhakkeen kanssa. Kuten arvata saattaa, tuhkat poistetaan meillä taas perinteisin menetelmin.

1 kommentti: