perjantai 1. marraskuuta 2013

Radiomuistoja

YLE on herätellyt radion kuuntelijoita kertomaan omista radiomuistoistaan Suomen yleisradiotoiminnan 90-vuotisen taipaleen kunniaksi.

Matkaradio - Copyright Kuvatoimisto Albumi - www.albumi.fi
Lapsuudenkodissani radiolla oli 60- ja 70 lukujen taitteessa merkittävä rooli, vaikka sitä ei ajallisesti paljoa kuunneltukaan. Esimerkiksi säätiedotus oli maanviljelijäperheelle varsin tärkeä ja sunnuntaiaamuisin kuunneltiin Maamiehen tietolaaria. Televisiota ei meillä tuohon aikaan ollut.

Säälle alttiimpia peltotöitä, kuten heinän kaato, ajoitettiin radion sääennusteiden mukaan. Eiväthän ne ennusteet siihenkään aikaan aina paikkaansa pitäneet, jolloin isä saattoi tokaista heinään tulleelle talkooväelle "ei ainakaan meidän radio tämmöistä ilmaa luvannut".

Muistan myös joskus saaneeni veljeni kanssa satikutia, kun talon ainoa radio olikin käännetty "rinnakkaiselle" eli sille toiselle radiokanavalle, kun isän piti kuunnella säätiedotusta. Liekö radiolla sitten kuunneltu Nuorten sävellahjaa.

Isäni hankki talvisin lisätienestiä käymällä hevosensa kanssa metsätöissä. Alle kouluikäisenä minulla oli oma keinuhevonen, jota iltasella hoidin isän oppien mukaan samalla kun hän lepäsi iltaruokailun jälkeen sängyllä ja kuunteli Metsäradiota. Sen ajan elämänmenoa kuvastaa se, että tuo on ainoa leikki jota muistan isäni kanssa leikkineeni.

Muistan meillä kuunnellun myös viihdeohjelmia, kuten Sävellahja ja Vanhaa tanssimusiikkia, mutta kyllä radio meillä oli silti enemmänkin tietolähde kuin viihdyke.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti