sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Kyseenalainen energiatodistus

Uusilta omakotitaloilta on vaadittu energiatodistus vuodesta 2008 lähtien. Jatkossa energiatodistus tarvitaan myös vanhan pientalon myynnin tai vuokrauksen yhteydessä.

Talouselämä- lehti konkretisoi artikkelissaan miten energiatodistus kohtelee sähkölämmittäjää kaltoin. Energiatodistukseen kirjattava laskennallinen kulutus on isompi kuin todellinen, koska sähkölämmitystä rankaistaan korkealla energiamuotokertoimella. Kyseisellä kertoimella pyritään kuvaamaan kunkin energiamuodon luonnonvarojen käyttöä ja näin arvottamaan omakotitalon lämmitysjärjestelmän ympäristöystävällisyyttä.

Ymmärrän, että energiatehokkuuteen vaikuttavat mm. kiinteistössä käytetyt eristepaksuudet, ikkunoiden tiiviys, ym. rakenteelliset ominaisuudet. Näiden yhteisvaikutus kuitenkin näkyy toteutuneissa energiankulutuslukemissa ja ilmastovaikutus on laskettavissa sen mukaan millä muotoa energia on tuotettu. Eikö se olisi ihan riittävä menettelytapa?

Esimerkiksi itse lämmitän taloni puulla ja puhtaalla vesivoimasähköllä. Tämä on vedenpitävä totuus, koska uusiutuvana energiana myytävä sähkön alkuperä on nykyään todennettava alkuperätakuilla. Taloni energiatodistus näyttäisi kuitenkin nykymetodein laskettuna paljon mustemmalta.

Toistaiseksi tämä epäkohta on konkretisoitunut vain taloa myytäessä. Ympäristöministeriö on kuitenkin teettänyt selvityksen kiinteistöveron porrastamisesta rakennusten energiatehokkuuden ja lämmitystavan perusteella.

Jos kiinteistövero kytketään energiatodistuksen antamaan laskennalliseen energiatehokkuuteen, mennään pahasti hakoteille. Kiinteistöveroni korotus ympäristöperustein ei millään muodoin vakuuta, jos lämmityksestä aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä ei tosiasiassa ole lainkaan.

Onneksi omakotiliitto on ryhtynyt toimenpiteisiin tämän epäkohdan korjaamiseksi. Sen liikkeellepanema kansalaisaloite rakennusten energiatodistuslain muuttamiseksi keräsi yli 50 000 nimeä, eli aloite menee eduskunnan käsittelyyn. Toivo siis elää, että järki vielä pääsee voitolle.

Lisätietoa energiatodistuksesta Ympäristöhallinnon verkkopalvelusta

1 kommentti:

  1. Tekniikka-arkkitehtimme on palveluksessasi! Tekniikka-arkkitehti on rakentajan todellinen luottokumppani, joka ottaa kokonaisvastuun kotisi LVIS-tekniikan suunnittelusta.
    Tekniikka-arkkitehti laatii toiveidesi mukaiset suunnitelmat ja tekee niihin perustuvat pilkuntarkat LVIS-kustannuslaskennat alan ajanmukaisimmilla ja tarkimmilla ammattiohjelmilla. Energiavalvoja mittaa, etsii, paikallistaa ja raportoi rakentajien sekä LVIS-urakoitsijoiden tekemät virheet jo ennen kuin vahinko ehtii tapahtua. Energiavalvoja vastaa myös tiiviys- ja kosteusmittauksista sekä KVV- ja IV-työnjohdosta ja IV-säädöistä. Suomen LVIS-Suunnittelu on erinomainen strateginen yhteistyökumppani rakentajille, Sähkösuunnittelu,Energiatodistus ,rakennusliikkeille ja rakennuttajille.

    VastaaPoista