perjantai 27. syyskuuta 2013

Uudisraivaajahengessä

Kerroin aiemmin pohtivani, miten saisin kotitaloni pienet peltotilkut pysymään viljeltyinä. Uusi vuokralainen piti löytää jo tulevalle satokaudelle. Välivuosia ei saisi tulla, koska muutoin pellot saattaisivat pudota lopullisesti pois EU:n maataloustukien piiristä. Tukikelpoisuus tuntui puolestaan olevan edellytys vuokralaisen saamiselle. Peltojen kunnostamiseen oli satsattava.

Aloin valmistella kunnostusprojektia perkaamalla peltojen reunoilla ja karikoissa rehottavan puuston. Tämän jälkeen tilasin paikalle urakoitsijan, joka sai kaivinkoneellaan poistettua suurimman osan pelloilla olleista kivistä muutamassa päivässä. Näkyvimmillä paikoilla kivet haudattiin syvälle pellon alle, syrjemmässä ne vain siirrettiin peltoja reunustavaan metsään.

Isommille kiville joita ei kaivinkone saanut nostettua, kutsuttiin myöhemmin laturi ja kivet eliminoitiin  räjäyttämällä pala palalta. Kaivinkoneurakoitsija totesi urakan näyttäneen aluksi pahemmalta kuin se lopulta olikaan, koska pelloilla oli paljon pieniäkin kiviä ja karikoita joita ei oltu nykymenetelmin edes yritetty poistaa.

Seuraavaksi piti parantaa peltojen kuivatusta. Piiriojat saatiin kaivettua vanhoille paikoilleen, kun olin poistanut niiden paikalla kasvaneen puuston. Suurin osa pellosta on isoon valtaojaan viettävää rinnettä, jota muotoiltiin ojien kaivuusta saatavalla mullalla niin että pintavesi ajautuu helpommin pois pellolta. Notkelmiin kaivettiin salaojat. Yksi isompi avo-oja kaivettiin auki ja korvattiin osin pitkällä rumpuputkella viljelyn helpottamiseksi.

Vielä viime syksynä hankalalta näyttänyt tilanne uuden vuokralaisen hankkimiseksi alkoi samalla seljetä kuin itsestään, kun peltoja alettiin kunnostaa. Kiinnostuneita viljelijöitä ilmaantui lopulta useampikin, ja nyt uusi viljelijä on jo korjannut pelloilta ensimmäisen satonsa.

Kunnostamiseen upposivat usean vuoden vuokratulot, mutta sain sillä ostettua paitsi valoisampaa tulevaisuutta pelloilleni, myös mielenrauhaa itselleni. Nyt pellot alun perin raivanneet esi-isät voivat katsella rauhallisin mielin pilven reunalla kuinka heidän työnsä hedelmiä korjataan edelleen.

Lue myös:
Peltotilkkujen tulevaisuus puntarissa
Peltojen kunnianpalautus

1 kommentti: