tiistai 15. tammikuuta 2013

Sitkeä sähköpostin muutos

Sähköpostiosoitteeni muuttui. Sitä seurannut tietojen päivitysurakka paisui paisumistaan ja aloin vasta tiedostamaan kuinka laajassa käytössä sähköpostiosoite on.

Helpointa muutoksessa oli tuttujen henkilöiden informoiminen. Tarvittava sähköpostijakelu syntyi nopeasti sähköpostiohjelman osoitekirjasta. Varmuuden vuoksi kirjoitin vastaanottajien osoitteet vain piilokopio-kenttään, jotta en tullut jaelleeksi ihmisten osoitteita luvatta eteenpäin. Vastaanottajaksi kirjoitin oman osoitteeni, jotta posti ei joudu vastapäässä roskapostikansioon.

Sähköposti - Copyright Kuvatoimisto Albumi - www.albumi.fi
Ongelma sen sijaan olivat ne lukuisat verkkopalvelut ja sivustot, joihin olin vuosien saatossa rekisteröitynyt. Pikaisesti listaamalla mieleen muistui viitisenkymmentä tahoa jolla sähköpostiosoitteeni on. Kun aloin tutkia selaimen kirjanmerkkejä, lista kasvoi vielä puolella.

Yhteystietojen päivittämiseen kului muutama ilta. Kävin listaa läpi kriittisesti ja joiltakin sivustoilta poistin tietoni kokonaan. Yllätys oli, että joissakin verkkopalveluissa ei ollut lainkaan keinoa poistaa tunnus omatoimisesti, vaan se täytyi tehdä erillisellä yhteydenotolla ylläpitoon. Tästä huolimatta esim. uutiskirjeitä tuli edelleen myös sivustoilta, joista poistin koko tilini.

On varmaan lukuisia tahoja joille en uutta osoitettani päivittänyt, mutta tulkitsin että ne joita en muistanut muuttaa, tuskin ovat oleellisia. Varmuudeksi tein muutoksen sen verran ajoissa, että vanha ja uusi osoite toimivat jonkin aikaa rinnakkain. Siirtymäajaksi muutin vanhaan osoitteeseen poissaoloviestin, jossa kerroin ko. sähköpostitilin poistuvan käytöstä. Uutta osoitettani en viestissä kertonut, koska se olisi ollut liian helppo saalis roskapostittajille. Olinhan ilmoittanut uuden osoitteeni kaikille, joiden se pitää tietää.

Hankalimmaksi osoittautui ehkä yllättäen Microsoft-tili ja Windows Live pilvipalvelu, joiden käyttäjätunnus on muotoiltu sähköpostiosoitteen tapaan. Tilille pystyi kyllä liittämään tiedonvälitykseen käytettävän uuden sähköpostin, mutta tilin tunniste on edelleen tuo vanha osoite. Jos sen haluaa muuttaa, menettää hallinnan pilvipalvelun tiedostoihinsa ja esim. windows-puhelimensa tietoihin. Muille tahoille joissa sähköpostiosoite on myös käyttäjätunnus, muutos onnistui ongelmitta.

Se hyvä puoli muutoksessa oli, että minulla on taas ainakin hetken parempi kontrolli siihen missä kaikkialla tietojani on. Roskapostittajatkaan eivät ole vielä uutta osoitettani löytäneet. Pääsen jatkamaan puhtaalta pöydältä.

1 kommentti: