perjantai 2. marraskuuta 2012

Villatakki kompostorille

Kompostori on hankala pitää sulana paukkupakkasissa, ellei biojätettä synny merkittäviä määriä. Näin vaikka kompostorin valmistaja ilmoittaisikin sen sopivan ympärivuotiseen käyttöön. Viime talvena kokeilin kompostorin lisäeristystä sen verran rohkaisevin tuloksin, että päätin tehdä sille tulevalle pakkaskaudelle kunnon sääsuojan.


Aluksi kaivoin kompostorin alta pois maata noin neliömetrin alueelta, jotta sain upotettua sinne routaeristeen. Näin pakkanen ei pääse hiipimään kompostoriin pohjan kautta.

Seuraavaksi leikkasin rakennusprojektista yli jääneistä  uretaanilevyn palasista seinät kompostorin ympärille. Muotoonsa leikatut palaset liitin tarvittavin osin yhteen uretaanivaahdolla ja liitoskohtien rakennetta vahvistin vielä ohuilla harjateräspuikoilla.

Jäykistä eristelevyistä ei pystynyt tekemään täysin Biolan 220 kompostorin muotoja mukaelevaa suojaa, mutta kuvassa näkyvän kolon kovertaminen kannen aukipitomekanismille helpotti muotoilua. Toisaalta, suoja ei saisikaan olla liian tiivis, koska kompostiporosessi vaatiin ilmaa.

Käytäntö tulee näyttämään, onko etuseinän avoin sauma sellaisenaan riittävänä ilmarako. Joka tapauksessa siitä pystyy tarvittaessa tarkistamaan myös kompostorin lämpötilan.

Kompostorin kuperan kannen lisäeristykseen en käyttänyt uretaanilevyä, vaan päätin toteuttaa sen eristevillalla. Muoviin pakattuna eriste kestää kosteutta ja laskeutuu sopivasti kompostorin ympärillä olevien eristelevyjen päälle käytettävyyden kärsimättä. Nyt saa pakkanen tulla.

Lue myös: Kompostointi kannattaaEi kommentteja:

Lähetä kommentti