tiistai 6. marraskuuta 2012

Tuulivoimalatko rahasampoja?

Kovassa nosteessa oleva tuulivoimabisnes houkuttelee alalle monenlaisia toimijoita. Hyvästä esimerkistä käy Vitalon Power, joka on syksyn mittaan ollut näyttävästi esillä lehti-ilmoituksillaan kerätessään osakeannilla pääomaa tuulivoimainvestointeihinsa.

Yhtiön tavoittelemasta n. 50 miljoonan euron sijoituspääomasta kerrotaan olevan koossa jo puolet. Sijoitukselle luvataan ensimmäiselle neljälle vuodelle 6,5 %:n vuotuinen tuotto ja tämän jälkeen tuoton luvataan kasvavan peräti 12 %:iin.

Tuulivoimala - Copyright Kuvatoimisto Albumi - www.albumi.fi
Vitalon Power on kertonut että sillä on vireillä useita tuulivoimahankkeita. Julkisuudessa on väläytelty hajanaisia tietoja suunnitelmista Saloon, Pöytyälle, Nousiaisiin, Nauvoon ja Raumalle. Ainakaan ELY-keskusten tai tuulivoimayhdistyksen listoilta näitä hankkeita ei kuitenkaan löydy.

Äkkiseltään voisi kuvitella, että hankkeiden kannattavuus perustuu tuulivoimalla tuotetun sähkön syöttötariffiin. Syöttötariffin korotettu takuuhinta on kuitenkin voimassa vain vuoteen 2015 asti, eli jos hankkeet eivät ole vielä edes YVA-asteella, ne eivät tähän korotetun tariffin piiriin tule ehtimään.

Syöttötariffi päättyy kokonaan kymmenen vuoden kuluttua. Vitalon Power lupaa siis markkinaehtoisellekin tuulivoimalle 12 %:n vuotuisen osinkotuoton – ja tämä vielä yhtiön oman tuottovaatimuksen päälle. Kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta.

Kun tämän energia-alalla uuden toimijan taustoja tutkii hieman tarkemmin, paljastuu että aiemmin Vitalon on markkinoinut potenssilääkkeitä sekä luontaistuotteita ja lisäravinteita. Sittemmin tämä liiketoiminta on siirretty Venäjälle. Avainhenkilöt ovat toimineet myös pikavippibisneksessä ja tuomittu talousrikoksistakin.

Nyt myös viranomaiset ovat haistaneet palaneen käryä ja finanssivalvonta on keskeyttänyt Vitalon Powerin osakeannin. Fiva:n mukaan ”yhtiö ei ole antanut riittäviä tietoja arvopaperin arvoon olennaisesti vaikuttavista seikoista ja se on markkinoinut osakeantia harhaanjohtavasti”. Suoremmin sanottuna kyseessä on puhdas huijaus.

Lue myös: Tuulesta temmattuja energiaratkaisuja

Lähteet: Vitalon Power, Turun sanomat, Finanssivalvonta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti