torstai 15. marraskuuta 2012

Ilmastonmuutoksesta konkreettisesti

Ilmastonmuutos on kestopuheenaihe mediassa. Aihe alkaa olla niin kaluttu, että harva uutinen sen ympäriltä enää jaksaa hätkähdyttää.

Tutustuin tiedekeskus Heurekassa ilmastonmuutoksesta ja ilmaston lämpenemisestä kertovaan Klima X näyttelyyn, joka on tehty raikkaan tuoreesta näkökulmasta. Näyttelyssä kerrotaan paitsi ilmastonmuutoksesta ja sen hidastamisesta, myös eittämättä edessämme olevasta sopeutumistarpeesta.

Klima X on palkittu sisältönsä lisäksi mm. kävijäkokemuksestaan - eikä ihme. Keskellä näyttelytilaa on pari metriä kanttiinsa oleva jääkuutio, joka sulaa lattialla vellovaan veteen kuin napajäätikkö mereen. Näyttely kahlataankin läpi kumisaappaat jalassa. Tulevaisuuden ilmaston lämpötilan muutosta ennustava käyrä ampuu näyttelytilan katosta läpi.

Näyttelyssä on toki paljon perusinformaatiota teollistumisen myötä tapahtuneesta ilmaston lämpenemistä ja kasvihuonekaasuista, samoin kuin sään lisääntyvistä ääri-ilmiöistä ja merenpinnan noususta.

Tiedon ja sen omaleimaisen esillepanon lisäksi näyttelyssä oli mielestäni hyvää arjen valintojen kuten etätyön tekemisen tai naudanlihan syömisen merkityksen konkretisointi; kuinka paljon mikäkin valinta vaikuttaa hiilijalanjälkeemme. Näyttelyssä voi myös katsoa videoita, joissa julkisuuden henkilöt kertovat, miten he pienentävät omaa hiilijalanjälkeään.

Omalla kohdallani kolahti parhaiten esitys siitä, mitä merkitsee polkupyörän käyttö työmatkoihin. Esimerkkinä käytetty sadan kilometrin viikottaisen autolla ajon korvaaminen polkupyörällä puolen vuoden ajan vastaa koko lailla omaa käyttäytymistäni parina viime vuonna. Hiilidioksidipäästöjä jää syntymättä liki 500 kg vuodessa. Tulos ei ole mullistava, mutta on sikäli merkittävä, että olen aiemmissa laskelmissani todennut liikkumisen olevan omalla kohdallani suurin päästöjen aiheuttaja.

Tämä tutustumisen arvoinen näyttely on avoinna vielä muutaman kuukauden.

Lue myös: Yllätyin hiilijalanjäljestäni


1 kommentti:

  1. Kiva juttu. Ainut vaan, että mitään ihmisen aiheuttamaa ilmaston muutosta ei ole olemassakaan...

    VastaaPoista