keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Turhaa hammassärkyä

Hampaastani irtosi taas paikka. Tapaus on jo toinen kuukauden sisään. Kärsin edelleen hampaitteni hoidon lapsuusvuosien aikaisesta laiminlyönnistä.

Hammasharjat - Copyright Kuvatoimisto Albumi - www.albumi.fiKouluaikojen vuosittaisissa tarkastuksissa hampaissani ilmeni aina useita reikiä, mutta se ei saanut minua tai vanhempiani heräämään asiaan. Kotona asia selitettiin sillä että minulla on "huono hammasluu" joka reikiintyy helposti.

Hampaiden harjaus ei kuulunut lapsuudenkotini arkirutiineihin. Tästä olen vanhemmilleni edelleen katkera. Vasta aikuisuuden kynnyksellä aloin itse ymmärtämään hammashygienian merkityksen, mutta suurin vahinko oli jo ehtinyt tapahtua. Voi miksi rautahampaat eivät vaihdu vaikka vasta parikymppisenä!

Viimeisimmän kahdenkymmenen vuoden aikana hampaisiini ei juuri ole tullut uusia reikiä. Silti suussani ei ole montaakaan ehjää hammasta. Useassa ”hampaassa” on enemmän paikka-ainetta kuin hammasluuta. Paikat irtoilevat milloin mistäkin syystä ja joskus karies etenee piilossa paikan alla tai sen reunassa. En juuri pärjää hammastarkastuksen väliä ilman särkyvastaanotolla käyntiä.

Tästä oppineena olen korostanut hampaiden harjauksen merkitystä omille lapsilleni. Ehkä jatkuvat hammaslääkärissä käyntini, purentaongelmani ja särkylääkkeiden syöntini tehostavat viestini perille menoa niin, että he välttyisivät isänsä kohtalolta


3 kommenttia:

 1. Vuosikymmenien myötä paikat antavat periksi ja käy niin kuin sinulle. Seuraavaksi jokin hammas lohkeaa paikan vierestä. Jos lohkeama on terävä niin sitä voi itse tasoitella tilapäisesti apteekista saatavalla täyteaineella.

  Paikan hyvänä puolena on, että se ei enää reikiinny.

  Hampaiden kuntoa voi parantaa kerran kuussa käytettävällä reseptillä saatavalla fluorigeelillä.

  Ohjeista lapsia harjaamaan pystysuunnassa, jottei ien vaurioidu.

  Ksylitoli on tehokasta, muttei turvallista.

  Hammaslanka puolittaa dementiariskin.

  VastaaPoista
 2. Kiitos hyvistä vinkeistä. Tuota tee-se-itse täyteainettakin on kokeiltu vaihtelevin tuloksin.

  VastaaPoista
 3. Itse olen myös katkera huonoista hampaista. Lama-ajan lapsena en saanut oikomishoitoa, joten hampaat ristissä ja tiukasti kiinni toisissaan. Meillä kyllä kotona pestiin hampaita aamuin illoin, mutta vasta parikymppisenä kuulin hammaslangan tärkeydestä. Harjaamisesta huolimatta hampaat siis reikäiset

  VastaaPoista