tiistai 16. lokakuuta 2012

Peltotilkkujen tulevaisuus puntarissa

Minulla on muutama hehtaari peltomaata, joka on ollut pitkään vuokrattuna paikalliselle maanviljelijälle. Nyt hän on jäämässä eläkkeelle ja luopumassa näin ollen myös vuokrapeltojen viljelystä. Ollaan siis samassa pisteessä kuin parikymmentä vuotta sitten, kun talon oma karjanpito loppui - pelloille pitäisi löytää vuokralainen. Toimintaympäristö on kuitenkin tällä välillä mullistunut Suomen EU jäsenyyden myötä.

Heinäpelto - Copyright Kuvatoimisto Albumi - www.albumi.fi
Onneksi pellot sentään ovat olleet koko ajan aktiiviviljelyksessä ja pysyneet näin myös EU:n maataloustukien piirissä. Tukien saanti kun tuntuu olevan edellytys sille, että pellot ylipäätään kiinnostavat ketään.

Pellot ovat vanhalle pientilalle tyypillisiä kivisiä avo-ojien erottamia sarkoja metsäkaistojen lomassa. Nykyisen tehomaatalouden mittapuun mukaan tällaisille peltotilkuille tuntuu olevan vaikeaa löytää kannattavaa käyttöä.

Haluaisin kuitenkin pitää pellot viljeltyinä. Peltomaan arvostus voi ajan oloon muuttua, enkä haluaisi sulkea jälkipolvilta pois mahdollisuutta hyödyntää edellisten sukupolvien raivaamia peltoja. Maisemalliset arvot ovat vielä asia erikseen. ”Onhan se kaunis ajatus, mutta ei pieni ole näissä hommissa nykyään mitään”, totesi yksi vuokraajaehdokas.

Aloin tarkastella peltojen kuntoa lähemmin. Totesin, että vuosien saatossa karikoita on alettu kiertää yhä kauempaa. Piiriojatkin ovat pääosin hävinneet niin, että metsä on alkanut puu kerrallaan hiipiä pellon puolelle. Viljelypinta-ala on pienentynyt merkittävästi.

Kun hävinneiden piiriojien lisäksi sarkoja erottaneet avo-ojatkin on monin paikoin kynnetty umpeen, pellot asuvat liian märkinä. Kosteimmissa kohdissa luonto on alkanut ottaa omaansa takaisin ja pelloilla on suorastaan suonsilmäkkeitä.

Peltojen todellinen kunto oli minulle pienoinen järkytys. Vaikka eihän niihin ole vuosikausiin juuri panostettukaan. Olen ainoastaan vesonut pellon ojista päätään nostavia pajukoita ja sekin on tehty lähinnä maisemallisista syistä. Varsinainen kunnossapito on jäänyt tekemättä, kun vuokralaisellakaan ei ole siihen ollut intressejä. Minulle valkeni, että peltojen kunnostamiseen on satsattava, jos haluan niiden pysyvän viljeltyinä.

Lue myös: Uudisraivaajahengessä8 kommenttia:

 1. Kyllähän se pellon peruskunnon ylläpito on omistajan tehtävä ja vastuulla, vaikka viljelyoikeus olisikin annettu pois. Tämä monelta vuokranantajalta unohtuu. Nostetaan vain vuokrarahat, mutta ei huolehdita omaisuuden arvon säilymisestä. Kyllä kunnossa oleva pelto käyttäjänsä aina löytää, siitähän on huutava pula Suomessa. Vuokraajaehdokas on vain halunnut olla sinulle kohtelias, kun on ollut etsivinään "yleisiä" syitä, miksi ei kiinnosta.

  VastaaPoista
 2. Kun pelto vuokrataan, on pellon hallinta vuokralaisella, ei vuokranantajalla. Vuokranantajalla ei ole silloin sille pellolle oikeastaan mitään asiaa ja pellon kunnossapito kuuluu ihan oikeasti sille vuokralaiselle. Tämän pitäisi olla selvä asia mutta monesti se myös kirjataan erikseen vielä vuokrasopimukseen.

  VastaaPoista
 3. Näinhän se on, itse en vain ollut peltojen kunnon suhteen tilanteen tasalla eikä vanha vuokralainenkaan ollut mitään indikoinut.

  Mutta asiahan ehditään vielä korjata!

  VastaaPoista
 4. Yleensäottaen kunnossapidon taso on lähes suoraan verrannollinen vuokran suuruuteen. Kunnostustarpeesta riippuen riittävä määrä vapaavuosia vuokranmaksuun kunnostusta vastaan voisi olla toimiva ratkaisu?

  VastaaPoista
 5. Olemme Tampereella oleva opettajaperhe ja olemme etsineet tyhjäksi jäänyttä maatilaa pienen pellon kanssa. Aina kun joku puhuu pellosta olen korvat höröllä josko siinä olisi talo vieressä ja koko hoito myynnissä. Tai vuokralle muutamaksi vuodeksi ennen ostoa.

  VastaaPoista
 6. Maalarimestari, Ykköset-lehden sivuilta huomasin Töysässä pienen maatilan (7,5 hehtaaria, tosin peltoa vain hehtaari) rakennuksineen, alle 50 000 euroa! Välittää OP-Kiinteistökeskus, löysin sen myös netistä. Tuli heti sellainen olo, että siinä olisi paikka jollekulle maalle muuttoa suunnittelevalle.

  VastaaPoista
 7. Vaikkapa kesälampailla.. ;))
  Ja lampaita varten ei todellakan tarvitse kunnostaa, eikä salaojittaa.. lampaat hoitaa kaiken itse ja ojan reunusten mesimarjat jää hyvässä lykyssä poimijoille.. ;))
  Missä tää pelto on? Mä etsin juuri tuollaista vuokrapeltoa!! Maatalouskeskuksen Laidunpankki on yks vaihtoehto jos ei lähitienoilla ole ketään lampuria, jota kiinnostaa..

  VastaaPoista
 8. Kiitos vinkistä. Laidunkäyttö oli itselläkin varasuunnitelmana, mutta tällä hetkellä näyttää siltä että järkevän kokoisella kunnostuspanostuksella saan uuden vuokralaisen ja jatkoa peltojen viljelyskäytölle.

  VastaaPoista