sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Digikuvat talteen

Valokuvausharrastukseni lähti aikoinaan liikkeelle luontokuvauksesta. Sittemmin aloin kuvata myös kaupalliseen käyttöön, ja ennen digitekniikan kehittymistä ainoa keino tuottaa tähän tarkoitukseen riittävän laadukasta kuvaa oli käyttää diafilmiä. Kaappini ovatkin pullollaan diakampoja jotka odottavat sitä tarmonpuuskaa että kävisin kuvat kriittisesti läpi. Kaikkia kuvia kun ei voi säilyttää ikuisesti ja koko materiaalin digitointi on liian kallista. Parhaista otoksistani olen toki joskus teettänyt paperiprinttejä.

Järjestelmäkamera ja etsin - Copyright Kuvatoimisto Albumi - www.albumi.fi
Digiaikakaudella kuvien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti. Samasta aiheesta tulee kuvattua jopa kymmeniä ruutuja. Vaikka digikuvien vaatimaan tallennuskapasiteettiin vielä löytyisikin ratkaisu, ei tuhansien anonyymisti nimettyjen tiedostojen seasta löydä hakemaansa. Törmätään samaan ongelmaan kuin aikoinaan diakampojen kanssa, myös digikuvia pitää uskaltaa heittää roskiin.

Nykytekniikan ansiosta voi jatkojalostukseen poimia sen parhaista kuvista parhaimman. Kuvien lopullista valintaa ei kuitenkaan tule tehdä kamerassa, koska pienellä näytöllä ei välttämättä kaikkia teknisiä puutteita huomaa. Kamerassa hyvältä näyttävä kuva voikin tarkemmin tarkasteltuna osoittautua tärähtäneeksi, alivalottuneeksi tai muuten epäkelvoksi.

Digitekniikkakaan ei ole kaikkivoipa. Kuvien esittäminen tietokoneen tai television ruudulta ei aina ole mahdollista tai esitystekniikka ei kerta kaikkiaan ole kuvalle eduksi. Mahtavinkin maisemapanoraama latistuu jos näyttölaitteena on muutaman tuuman kokoinen kännykän näyttö.

Internetistä löytyy lukuisa määrä palveluntarjoajia, jotka tekevät digikuvista kohtuuhinnalla laadukkaita kuvakirjoja. Kuvien valinta käy kätevästi samalla kun tuhoaa tiedostoista tarpeettomat. Vaikka kuvien asemointi ja kuvatekstien laadinta kuvakirjan sivuille ottaakin oman aikansa, ei urakka paisu ylivoimaiseksi kun seulonnan tekee kerran-pari vuodessa.

Suosittelenkin kotitarvekuvaajia edelleen säilömään parhaat otoksensa painetussa muodossa muistoiksi jälkipolville - silläkin uhalla, että tilaongelma laajenee seuraavaksi kuvakirjojen vaatimiin hyllymetreihin.


1 kommentti:

  1. Mielenkiintoista kuulla millaisia tekniikoita on käytetty ennen kun digikuvat rynnivät kaikkien käyttöön. nyt onkin juuri se ongelma, että digikuvat jäävät koneisiin ja esimerkiksi kännykän vaihdossa jäävät laitteen muistiin unholaan :(

    VastaaPoista