keskiviikko 15. elokuuta 2012

Kovat piippuun sähkömittausten metsästyksessä

Kirjoitin aiemmin yrityksestäni päästä käsiksi taloutemme tuntikohtaisiin sähkönkäyttötietoihin. Kun sähkön siirtäjä ei halunnut eikä myyjä pystynyt tuntimittauksia toimittamaan, otin yhteyttä Energiamarkkinavirastoon.


EMV:n kanta markkinoiden toimintaa valvovana viranomaisena oli selkeä:

  Pääkytkin - Copyright Kuvatoimisto Albumi - www.albumi.fi
 • Tuntidatan keruu ja välitys liittyy mittauspalveluun, joka on verkonhaltijan tehtävä.
 • Minun tulee siirtoasiakkaana saada tuntidata käyttööni, koska palveluperiaatteiden tulee olla sähkömarkkinalain mukaiset.
 • Palvelun täytyy olla kaikille sama, ostipa sähköenergian sitten keneltä tahansa. Palvelusta ei saa tehdä kilpailun estettä.

Niinpä lähestyin siirtoyhtiötä uudemman kerran näillä EMV:n saatesanoilla. Siirtoyhtiö vastasi, että mittaukset voidaan tarjota minulle siinä muodossa kuin ne sähkön myyjällekin välitetään. Tämä tuntui lähinnä viisastelulta, koska samalla he itsekin totesivat että loppukäyttäjä ei pysty hyödyntämään tietoja, jotka välitetään toimialan sisäisellä EDIFACT sanomaliikenneformaatilla.

Sen verran siirtoyhtiö oli selustaansa varmistanut, että se oli jo kysynýt tulkinta-apua Energiateollisuus ry:ltä. Vastauksen kuultuaan Energiamarkkinavirasto puolestaan ohjeisti minua tekemään asiasta heille kirjallisen tutkimuspyynnön. Näyttääkin siltä, että asiasta on nousemassa toimialan ja viranomaisten välille kunnon kädenvääntö.

3 kommenttia:

 1. Kyllä on suomalaisten elämä mennyt vaikeaksi, ei edes omia tietojaan ole mahdollista saada itselleen. Mielestäni tämä on todellakin ns. pompottamista.

  VastaaPoista
 2. mikä mahtaa olla tilanne? juuri viime viikolla meille asennettiin etäluetava mittari enkä vielä ole päässyt käsiksi tuntikohtaisiin lukemiin, en edes päiväkohtaisiin. myyjäna vattenfall ja siirtona fortum. alue seinäjoen lähikunta.

  VastaaPoista
 3. Kiitos kysymyksestä, liitänkin linkin samalla tähän artikkeliin. Tilanne on nimittäin kuvattu toisessa postauksessa:
  http://viestitin.blogspot.fi/2012/12/kuluttajalla-on-oikeus.html
  Eli siirtoyhtiö ei voi pimittää tietoa mutta ylimenokausi tiedonvaihdon järjestämiseksi on tämän vuoden loppuun.

  VastaaPoista