sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

Vihdantekoaika

Kesä-heinäkuun vaihde on parasta aikaa tehdä talven vihdat varastoon. Niinpä itsekin pyöräytin muutaman parin kuivattavaksi. Tätä nykyä ei meillä talvivihtoja urakoida sellaisia määriä kuin lapsuudessani, jolloin niitä tehtiin kymmeniä pareja. Pihasauna kun oli talon ainoa peseytymispaikka kesät talvet.

Vihta saunan seinustalla - Copyright Kuvatoimisto Albumi - www.albumi.fiSe hyöty noista lapsuuden vihtatalkoista on ollut, että osaan edelleen tehdä mallikkaan vihdan. Sidonnan tosin hoidan perinteisen vitsaksen sijaan nopsasti kumilenkillä. Se pysyy kireänä vihdan kuivuessakin.

Tapaan tehdä tuoreen vihdan läpi kesän aina kun pihasauna lämpiää, eli pari kertaa viikossa. Kuivattuja vihtoja meillä tarvitaan lähinnä keväällä kun puissa ei ole vielä kunnon lehteä. Sydäntalvella ei pihasauna juuri lämpiä - paitsi tietysti jouluna.

Vihta säilyy parhaiten pimeässä ja kuivassa paikassa. Lapsuudenkodissani vihdat säilöttiin ullakolle tai latoon, mutta nykyiselle määrälle meillä riittää pienempikin varasto.

Olen tehnyt ison pahvilaatikon sisäseinille rautalangasta koukut, joista vihdat saa näppärästi roikkumaan. Vihta pysyy hyvän mallisena kun se roikkuu kuivuessaan varsi ylöspäin. Sitten vain pahvilaatikko kiinni ja piharakennukseen varastoitavaksi. Palataan asiaan ensi jouluna.

1 kommentti:

  1. Vihtahan säilyy parhaiten pakastimessa. Jos vain on pakkasessa tilaa, niin kääräiseppä tiukasti alumiinifolioon ja päälle muovipussi tiukasti. Jos on hirvimiesten vakuumimuovipusseja käytettävissä niin vielä parempi. Sen jälkene pakkaseen vaan.

    VastaaPoista