maanantai 2. heinäkuuta 2012

Sähkön tuntimittausten metsästys

Paikallisen energiayhtiön viimeisimmän siirtolaskun mukana tuli mainos yhtiön uudesta online-palvelusta, jonka avulla asiakas pystyy seuraamaan sähkönkäyttöään. Palvelu herätti heti kiinnostukseni. Seuraanhan taloutemme energiankäyttöä muutenkin ja tuntirekisteröintiin kykenevä mittaus on meillä ollut jo useamman vuoden ajan.

Sulaketaulu - Copyright Kuvatoimisto Albumi - www.albumi.fi
Yritin tuloksetta kirjautua kyseiseen palveluun, jonka jälkeen tiedustelin asiaa yhtiön asiakaspalvelusta. Vastaus oli, että palvelu on tarkoitettu vain ”oman myyntiyhtiön” myyntisopimuksille, vaikka mainos postitettiin myös siirtoasiakkaille. Minua kehotettiin kääntymään asiassa sähkönmyyjäni puoleen.

Niinpä kysyin mittaustietojen seurantamahdollisuutta myös sähkönmyyjältäni, mutta heillä kyseinen palvelu on vasta suunnitteluasteella. Tuntirekisteröivien mittareiden asennus on heidän toimitusvelvollisella verkkoalueellaan parhaillaan menossa. Yhtiön online-palvelu tarjoaa vain sopimusten hallintaan ja laskujen seurantaan liittyviä toimintoja.

Energiateollisuus ry on todennut tuntimittausta koskevassa suosituksessaan, että asiakkaalla ja tämän valtuuttamalla taholla on oikeus sähkönkäyttöpaikan mittaustietoihin. Sähkömarkkinalaki puolestaan edellyttää verkkoyhtiöltä sähkönmyyjien tasapuolista kohtelua. Käytäntö tuntuu kuitenkin olevan varsin kirjavaa ja osin hyvinkin kaukana edellämainituista periaatteista.

Taidanpa kääntyä asiassa seuraavaksi Energiamarkkinaviraston puoleen ja testata kuinka lujaa verkkoyhtiö pitää kannastaan kiinni.

Lue myös:
Kovat piippuun sähkömittauksien metsästyksessä
Kuluttajalla on oikeus mittaustietoihinsa

4 kommenttia:

 1. Asumme kerrostalossa ja meillä on etäluettavat sähkömittarit. Ne ovat lukkojen takana, enkä siis pääse tarkkailemaan omaa kulutustani perinteistä kautta. Kysyin sähköyhtiöltä, olisiko mahdollista saada kotinäyttö-tyylistä kapinetta sähkönkulutuksen seurantaan. Kyllä sellainen onnistuisi, jos emme asuisi energiansäästötalossa, nimittäin nyt signaali ei kuuluisi sähkökeskukselta kotiimme.

  Näin ollen voin seurata sähkönkulutustani kerran vuodessa saapuvalla tasauslaskulla. Modernia, eikö totta?

  VastaaPoista
 2. Elämme muutaman vuoden siirtymäkautta, jonka jälkeen pääsemme seuraamaan kulutustamme tuntipohjaisesti. Kulutuksen raportointipalvelut tulevat olemaan energiayhtiöiden yksi kilpailuvaltti.

  Kuluttajan tietoisuuden nosto omasta energiankäytöstään oli lainlaatijankin tavoite, kun tuntimittaukseen siirtymisestä päätettiin.

  VastaaPoista
 3. Saitko vastausta Enetrgiamarkkinavirastolta? Mikä oli lopputulema? Asia kiinnostaa, sillä olen juuri vaihtamassa sähkön myyntiyhtiötä, jossa tulevan myyjän hinta on halvempi, mutta asia joka minua viehättää on se että saisi myynnin ja siirron samalle laskulle....

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommentista. Kyllä viranomainen otti kantaa. Tarinan jatkokiemurat löytyvät postauksista:
  http://viestitin.blogspot.fi/2012/08/kovat-piippuun-sahkomittausten.html ja
  http://viestitin.blogspot.fi/2012/12/kuluttajalla-on-oikeus.html

  Perusviesti on siis se, että kuluttajalla on oikeus saada tuntikohtaiset sähkönkäyttötietonsa riippumatta siitä kuka sähkön myy. Mutta se ei vielä tarkoita yhden laskun mallia. Tässä asiassa Suomi on etenemässä osana loppukuluttajamarkkinan pohjoismaista harmonisointia, joka on pitkä prosessi.

  VastaaPoista