torstai 7. kesäkuuta 2012

Punaista päin suojatiellä

Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden on todettu kunnioittavan huonosti liikennevaloja. Lainvastaista käyttäytymistä perustellaan yleensä kiireellä tai huonolla säällä - sateella tai kylmällä ilmalla on ikävää odotella valojen vaihtumista vihreäksi.

Liikennepuisto - Copyright Kuvatoimisto Albumi - www.albumi.fiOnnettomuuden sattuessa auto vie kuitenkin aina voiton kevyestä liikenteestä. Punaista valoa uhmaava on altavastaaja myös oikeudessa. Lisäksi meidän aikuisten on muistettava esimerkin merkitys lasten liikennekäyttäytymiseen. On vaikea selittää lapselle miksi hänen pitäisi kunnioittaa liikennevaloja, jos aikuisetkaan eivät tee niin.

Asenteissa on siis parantamisen varaa, mutta onko tekniikkakaan ihan ajan tasalla?

Useimmilla paikkakunnilla vihreään valoon on vuosien saatossa lisätty vilkunta jakson lopussa merkiksi siitä, että valo on vaihtumassa punaiseksi. Tämä ns. vilkkuvihreä helpottaa arvioimaan koska katua voi vielä turvallisesti lähteä ylittämään ja vähentää näin tilanteita, joissa jalankulkijan vihreä valo vaihtuu kesken kadunylityksen punaiseksi.

Miksi jalankulkijoille ei meillä anneta ennakkotietoa myös valon vaihtumisesta vihreäksi? Onhan autoilijoillekin oranssi opastinvalonsa, jolla on oma merkityksensä molempiin suuntiin.

Esimerkkiä voisi ottaa vaikka Suomenlahden toiselta puolen. Tallinnan keskustassassa jalankulkijoiden liikennevalot on varustettu numeronäytöllä, joka kertoo aina jäljellä olevan ajan valon vaihtumiseen. Tämä "sekuntikello" kannustaa jalankulkijoita turvallisempaan liikennekäyttäytymiseen. He jaksavat kärsivällisemmin odottaa valojen vaihtumista vihreäksi kun tietävät, ettei siihen montaa sekuntia tuhraannu.

Lähteet: Liikenneturva, Autoliitto


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti