keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

Ensimmäistä kertaa yli 200 km pyörällä

Olen osallistunut vuosittain yhdestä kolmeen kuntopyöräilytapahtumaan, joissa reittien pituus on ollut 100 – 140 km. Tampereella järjestettävän Suomen suurimman pyöräilytapahtuman, Pirkan pyöräilyn ns. klassikkolenkin Näsijärven ympäri olen ajanut toistakymmentä kertaa. Tapahtuman sijoittuminen kesäkuun alkupuolelle patistaa pyörän selkään heti kun tiet ovat ajettavassa kunnossa. Tänä vuonna aloitin harjoittelun pääsiäisenä.

Ennen tätä kesää oli pisin koskaan ajamani pyörälenkki 140 km pitkä Tour de Helsinki. Niinpä perhoset alkoivat kutitella vatsanpohjaa heti vappuviikolla, kun menin ilmoittautumaan 217 km pitkälle Pirkan lenkille. Olin päättänyt ottaa selvää onko minusta siihen.

Pirkan Pyöräily 2012 Kuva: Pirkka / Fillarifoorumi
Kuva: Pirkka / Fillarifoorumi
Pyörän mittariin ehti kevään mittaan kertyä 1500 km ennen kauden kovinta koitosta. Vahvistaakseni uskoa itseeni ajoin vielä toukokuun lopulla 170 km pitkän harjoituslenkin. Pitkillä matkoilla tarvitaan paitsi fyysistä kuntoa, myös henkistä kanttia. ”Se matka menee sinulta yhdessä hurmoksessa”, rohkaisi Pirkan Lenkkiä ajanut harjoituskaverini.

Kevät kääntyi kesäksi ja suuri päivä tuntui tulevan vastaan liiankin nopeasti. Yhtäkkiä kaikki mitä valmistautumisen suhteen oli tehtävissä, oli tehty. Enää sopi toivoa ilmojen haltijan olevan suosiollinen. Takavuosina Pirkkaa kun on poljettu niin räntäsateessa kuin ennätyshelteessäkin.

Tapahtumapäivä valkeni tihkusateisen harmaana mutta vähätuulisena. Lähtöryhmityksessä liityin pyöräilyseura Kaupin Kanuunoiden organisoimista keskinopeusryhmistä siihen hitaimpaan, 28 km/h ryhmään. Päätavoitteeni oli kuitenkin turvallinen ajo ja maaliin pääsy.

Lähtö tapahtui hieman aamuseitsemän jälkeen ja pian totesin ajonopeuden olevan kuntooni nähden sopiva. Kiristämisen varaa ei juurikaan olisi ollut, mutta meno maistui ja kilometrit taittuivat yllättävänkin nopeasti. Aloin päästä siihen kaverini ennustamaan hurmostilaan. Sadekin lakkasi ja tiet alkoivat kuivua. Tunnelma nousi entisestään n. 100 km kohdalla kun reitti yhtyi tuttuun klassikkolenkkiin. Mahtavaa - nyt oli itse ajamassa yhdessä noista Pirkan Lenkin ”kanuunajunista” joiden vauhdikasta menoa olen aiempina vuosina ihaillen seurannut ohitettavan roolissa!

Rutinoitunut keskinopeusryhmän vetäjä piti tiukassa otteessaan niin ajomuodostelman kuin aikataulunkin. Pysähdyksiä tehtiin kolme, yhteispituudeltaan n. 20 minuuttia. Viimeisen n. 160 km kohdalla olleen huoltotauon jälkeen nilkkani alkoivat vaivata ja polkeminen kävi vähitellen yhä tuskaisemmaksi. Joissakin noilla vaiheilla myös epäusko maaliin selviytymisestä nosti päätään, mutta maali lähestyi sen verran nopeasti, että psyykkinen notkahdus jäi lyhyeksi.

Pääsin maaliin Hakametsän jäähallille suhteellisen hyvissä voimissa hieman yli kahdeksan tunnin kuluttua lähdöstä. Sen verran rankka lenkki kuitenkin oli, että erityistä hinkua noin pitkille matkoille ei ainakaan heti syntynyt. Mielummin ajan viikossa kaksi sadan kilometrin lenkkiä kuin yhden kahdensadan. Mutta tulipahan tämäkin koettua - minä tein sen!

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:
Pyörällä päästään
Tukeeko työnantajasi työmatkapyöräilyä?
Pyöräilykauden kovin ponnistus
Vätternrundan6 kommenttia:

 1. Se tosiaankin oli hieno fiilis, kun pääsi pitkän Pirkan "kiertotieltä" yhteiselle osuudelle klassikko-Pirkkaa ajavien kanssa. Tuntui melkein kuin olisi loppusuoralla, ja vihdoin oli näköpiirissä muitakin eli ohitettavia (itse ajoin siinä vaiheessa piskuisessa kahden hengen irtiottoporukassa).

  Reittien yhtymisen jälkeen Pirkka muistutti itse asiassa kivalla tavalla Vätternrundania: pyöräilijöiden nauha jatkui tietä pitkin horisonttiin, ja tien vieressä kimmelsi järvinäkymä.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Esko kommentista. Massaliikuntatapahtumissa on tosiaan sitä jotain. Pirkan pyöräilyssä on turvallisuuskulttuurikin hyvässä jamassa. Muista tapahtumista on sen suhteen negatiivisempia kokemuksia.

  VastaaPoista
 3. Mukavaa lukea, että nautit kyydistämme!
  Täytyy tunnustaa, että energiaa kului melkoisesti
  Lähes 100 pyöräilijän letkan luotsaamisessa.
  Joko aika on kullannut muistot ja olet
  Päättänyt tulla ensi vuonnakin?
  Terv.
  ****Talisker - 133

  VastaaPoista
 4. Muotoillaan Talisker asia niin että tuskin tämä viimeiseksi kerraksi jäi. Jospa seuraavalla kertaa olisi potkua osallistua vetohommiinkin, nyt tultiin puoli-ilmaiseksi perässä.

  VastaaPoista
 5. sit vaan koittaa 25 elokuuta route 300 Turkuun se on mukava saa rääkätä jalkoja :)

  VastaaPoista
 6. Kiitos alhokari vinkistä, pannaan harkintaan. Jättimyllyn kyllä olen ajanut monena vuonna, mutta Skandinaviamyllä en - puhumattakaan tästä uudesta "hullutuksesta".

  VastaaPoista