maanantai 2. huhtikuuta 2012

Kotinäytöllä näytön paikka

Aiemmassa blogikirjoituksessani kerroin, että sähkön käytön kuukausiraportoinnin on todettu auttavan loppuasiakkaita säästämään 3-5 % sähkönkäytöstään. Hankin käyttööni kotitalouksien sähkönkäytön seurantaan tarkoitetun Fortum kotinäytön, jolle asetetaan vieläkin korkeammat odotukset. Laitteen taustamateriaalissa viitataan Oxfordin yliopiston tutkimukseen, jonka mukaan reaaliaikaisen mittarin antama palaute kannustaa pienentämään energiankulutusta jopa 5 -15 %. Miten laite sitten toimii ja mitä sen käyttöönotto vaatii?

Energiankulutuksen seurantanäyttö
Kotinäyttöön sisältyy varsinaisen näyttöosan lisäksi sähkömittarille asennettava lähetinosa, jonka optinen lukija rekisteröi mittarin yhteydessä olevan vilkkuvan ledin ilmaisemia impulsseja. Kotinäytölle ohjelmoidaan impulssin energiasisältö, josta se laskee hetkellistehon ja sitä kautta energiankulutuksen. Teho- ja energialukemia ilmaistaan näytöllä sekä numeerisesti että graafisesti. Laite ei luonnollisestikaan säästä sähköä itsestään, vaan säästön on todettu syntyvän kuluttajan energiatietoisuuden lisääntyessä.

Lähettimeen liitettävä optinen lukija edellyttää siis modernia etäluettavaa sähkömittaria, jonka led-ilmaisin vilkkuu sähkön kulutuksen mukaan. Tiedonsiirto lähetin- ja vastaanotinyksiköiden välillä tapahtuu langattomasti, minkä vuoksi etäisyys mittarille ei saa olla yli 30 metriä eikä matkalla saa olla paksuja rakenteita. Olinkin epäileväinen näytön toimivuudesta omassa taloudessani, koska sähkömittari sijaitsee pihalla olevassa sähköpylväässä lähettimen kantaman rajamailla. Pystyin kuitenkin sijoittamaan näyttöosan asunnossa haluamalleni keskeiselle paikalle, josta sitä on helppo seurata.

Kotinäytön käyttöönotto on haluttu tehdä mahdollisimman helpoksi; asennukseen ei tarvita esimerkiksi sähkötöitä. Ainoa tarvittava työkalu on ristipäämeisseli ruuveille, joilla lähettimen sääsuojakotelon kansi on kiinni. Lähetinyksikkö ei sinällään ole säätä kestävä, joten mittarin sijaitessa ulkona lähettimelle tarvitaan suojakotelo, joka sekin toki sisältyy toimitukseen.

Helppouden tavoittelussa on ehkä menty liiankin pitkälle. Esimerkiksi lähetinosan kiinnitys ohjeiden mukaisesti magneetilla tai tarralla tuntuu heiveröiseltä, koska suojakotelon kanssa lähetin on melko painava. Lisäksi anturin johdon läpivientireikä kotelossa on tehty niin väljäksi, että johdon voi pujotta siitä liittimineen. Reikä tulisikin tiivistää tai ainakin kotelo tulee sijoittaa johtolähtö alaspäin, jotta sadevesi ei pääse kotelon sisään.

Kaiken kaikkiaan laitteen käyttöönotto oli varsin helppoa pakkauksessa olleiden ohjeiden avulla. Suurin vaiva oli laskea sähkön myynti- ja siirtolaskuista yksikkökustannus, jota tarvitaan jos näytön avulla halutaan seurata energiamäärien lisäksi myös euroja.

Nyt sitten aletaan keräämään käyttökokemuksia, joista lisää tuonnempana.

Lue myös: Käyttökokemuksia Fortum kotinäytöstä

Lisätietoja kotinäytöstä löytyy Fortumin sivuilta.


5 kommenttia:

 1. Voitko Jatkojohto tarkentaa mikä on humpuukia? Mittari sinänsä on toimiva kokonaisuus ja esittää faktojaa. Odotukset energian säästöstä jäävät toki toteutumatta jos kulutuskäyttäytyminen pysyy ennallaan. Sitäkö tarkoitat?

  VastaaPoista
 2. Laite oli itsessään hyvä ja mielestäni hyödyllinen. Meillä oli ongelmana yhteyden satunnainen häviäminen ja tietusti mittauksen keskeytyminen, keskimäärin kerran vuorokaudessa. Etäisyys lähettimen ja vastaan ottimen välissä oli noin metri ja välissä yksi puuseinä. Vastaan ottimen "buutaaminen" oli ainut keino saada yhteys takaisin. Palautin laitteen.

  VastaaPoista
 3. Lähettimen ja vastaanottimen välinen yhteys pätkii ajoittain itsellänikin pitkän etäisyyden vuoksi. Hyvä puoli asiassa on kuitenkin se, että mittarin näyttämä energiamäärä tuntuu kerääntyvän katkoksen ajaltakin.

  VastaaPoista
 4. Hieman niukanlaisesti Fortumilta löytyy tietoa siitä, kuinka lähetin lähettää sen datan. Oletettavasti wifi tekniikkaa? Kantama olisi vähintäänkin mainittava.

  VastaaPoista