lauantai 21. huhtikuuta 2012

Käyttökokemuksia Fortum kotinäytöstä

Kerroin aiemmin ottaneeni käyttöön Fortum kotinäytön, joka on tarkoitettu ensisijaisesti sähkönkulutuksen reaaliaikaiseen seurantaan. Mittarin mahdollistama säästöpotentiaali perustuu siihen, että kuluttaja näkee välittömästi toimenpiteidensä vaikutuksen energiankäyttöön, kustannuksiin ja päästöihin. Samalla näyttö tarjoaa myös erinomaisen mahdollisuuden asennekasvatukseen. Perheemme lapset ovatkin käyneet innokkaasti sammuttelemassa valoja ja elektroniikkaa nähdäkseen muutoksen sähköntarpeessa.

On kuitenkin todettava, että kaltaisessamme sähkölämmitystaloudessa ei pelkän hetkellistehon seuranta palvele lämmityskaudella tarkoitustaan. Tehontarve kun vaihtelee voimakkaasti sen mukaan kuinka termostaatit kytkevät lämmityselementtejä päälle ja pois. Sadankin watin tehomuutos muussa kulutuksessa häipyy helposti lämmityskuorman aiheuttamaan kilowattiluokan tehonvaihteluun. Lämmityskauden ulkopuolella hetkellistehon mittauksella on sähkölämmittäjällekin kotinäytön perusajatuksen mukainen informaatioarvo.

Toki hetkellistehon seuranta on vain yksi kotinäytön toiminnoista, joskin sille on uhrattu isoin osa näytöstä. Laite kertoo myös kuluneen vuorokauden ja viikon energiankäytön. Vuorokausilukema on hetkellistehon tapaan näytöllä jatkuvasti, viikkolukeman saa esiin helposti napin painalluksella.

Sähkönkäytölleen voi myös asettaa vuorokausitavoitteen, jonka täyttymistä tai alittumista seurataan näytön alareunan osoittimella. Tavoitetta pitää muistaa päivittää esim. vuodenajan mukaan. Lisäksi osoitin näyttää myös vertailun edellisen viikon vastaavan päivän kulutukseen sekä sähkönkäytön viimeaikaisen muutossuunnan. Oman kokemukseni mukaan tämä on kotinäytön paras ja käyttökelpoisin osio.

Napin painalluksella laite kertoo myös sähkönhankinnan kustannuksen sekä kulutusta vastaavan sähköntuotannon hiilidioksidipäästöt. Tosin päästölukema on vain suuntaa-antava, koska sen laskenta perustuu laitteeseen kiinteästi ohjelmoituun keskimääräiseen pohjoismaisen sähköntuotannon ominaispäästöön.

Kotinäyttö on sinälläänkin kelpo laite, mutta siinä on potentiaalia parempaankin. Ohessa muutama idea kotinäytön ja muiden vastaavien laitteiden kehittäjille:

  • Laite antaisi sähkölämmittäjälle relevantimpaa tietoa, jos sähkönkäyttö pystyttäisiin suhteuttamaan lämmitystarpeeseen. Ulkolämpötilamittauksen tuonti yhdeksi laskentaparametriksi olisi helppoa varsinkin omani kaltaisissa talouksissa, joissa lähetinyksikkö sijaitsee joka tapauksessa ulkona.
  • Näytöllä oleva vrk-lukema nollautuu aina keskiyöllä. Informatiivisempi tieto olisi esim. liukuvan 24 tunnin sähkönkäyttö. Näin kuluttajalla olisi aina vertailukelpoinen, kellonajasta riippumaton tunnusluku jota seurata. Sama logiikka pätee kustannuksiin ja päästöihin.
  • Käyttäjällä tulisi olla mahdollisuus ohjelmoida laitteeseen oman sähköntoimittajansa sähkön tuotantorakenteen mukainen ominaispäästö samaan tapaan kuin hintatietokin. Kuluttajan näkisi konkreettisesti esimerkiksi sähköntoimittajan vaihdon vaikutuksen aiheutettuihin hiilidioksidipäästöihin. Päästötiedothan sinänsä ovat julkisesti saatavilla, kunkin sähkönmyyjän on nykyään julkaistava ne vähintään vuositasolla.

2 kommenttia: