keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Tuulesta temmattuja energiaratkaisuja

Tuulivoimahankkeita nousee Suomeen kuin sieniä sateella. Ilmiön taustalla ei ole niinkään energiantuottajien huoli ilmastonmuutoksesta, vaan tuulivoimainvestoinnin tuoton takaava syöttötariffi, jonka määräaikaisuus on luonut alalle melkoisen buumin. Markkinaehtoisesti kannattamattomat tuulivoimalat pitää saada mahdollisimman pian pystytettyä ja pyörimään, jotta syöttötariffin takuuhinnasta päästäisiin nauttimaan mahdollisimman pitkään.

Uusiutuvaa energiaa - Copyright Kuvatoimisto Albumi - www.albumi.fiSuomen tuulivoimayhdistyksen mukaan hankkeita on tällä hetkellä vireillä noin 7800 megawatin edestä. Syöttötariffin piiriin otetaan laitoksia kuitenkin mukaan vain siihen asti, kun kapasiteetti saavuttaa 2500 megawatin tason. Vain nopeimmat siis pääsevät nauttimaan tariffin eduista, ja järjestelmän ulkopuolelle jäävien hankkeiden toteutusta tullaan arvioimaan aivan toisin perustein.

Lainlaatijan visiossa tariffijakson jälkeinen markkinatilanne mahdollistaisi kannattavan tuulivoimatuotannon ilman yhteiskunnan tukia. Totuus kuitenkin on, että nykyisillä markkinamekanismeilla tuulivoima ei korvaa sen paremmin perus- kuin säätövoimaakaan muualla kuin kahvipöytäkeskusteluissa. Tuulivoiman, samoin kuin aurinkoenergian hyödyntämisessä on periaatteellinen ongelma - emme pysty määräämään milloin energiaa tuotetaan.

Tuulivoima pääsee sekundaenergian maineestaan vasta, kun energiaa pystytään varastoimaan isossa mittakaavassa kustannustehokkaasti tai kun energian käyttökohteet joustavat tuotantokapasiteetin käytettävyyden mukaan. Asiantuntijat vakuuttavat, että kaupallisen mittakaavan sähkövarastot ovat totta jo ensi vuosikymmenellä. Jälkimmäisen toimintamallin mukaiseen kysyntäjoustoon tarvittava älyverkkoteknologia sen sijaan on jo olemassa. Enää täytyisi muuttaa kuluttajien asenneilmapiiri ja kulutustottumukset. Siihen ei enää yksi vuosikymmen riitäkään - puhutaan sukupolvista.

Lue myös: Tuulivoimalatko rahasampoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti