sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Hölmöläisten windfall-vero

Hallitus sopi kehysriihessään jo aiemminkin väläytellyn windfall-veron käyttöönotosta vuonna 2014. Mitä tällä verolla saadaankaan aikaan – paitsi kasvatettua verokertymää?

Ydinvoimala - Copyright Kuvatoimisto Albumi - www.albumi.fi
Yleinen trendi on tukea vähäpäästöisiä energiantuotantomuotoja. Tätä varten on luotu mm. päästökauppajärjestelmä, jonka seurauksena kasvihuonekaasupäästöjä aiheuttavien tuotantomuotojen tuotantokustannus kasvaa ja kilpailukyky heikkenee. Näin vähäpäästöiset ja päästöttömät energiantuotantomuodot saavat luonnostaan paremman jalansijan markkinoilla.

Ajan myötä vähäpäästöinen tuotantotekniikka valtaa alaa luonnostaan, koska kannattavina tuotantomuotoina niihin satsataan sekä investointirahaa että tutkimus- ja tuotekehitysresursseja. Tämä taitaa kuitenkin jäädä ainakin Suomessa teoriaksi, koska puntteja ollaan tasoittamassa. Päästöttömiä tuotantomuotoja tullaan rankaisemaan windfall-verolla siitä, että ne hyötyvät päästökaupasta. Eihän sen näin pitänyt mennä!

Kerrataanpa vielä. Ensin luodaan päästökauppajärjestelmä, joka nostaa päästöjä aiheuttavan energiantuotannon ja sähkön tukkumarkkinamekanismien kautta kaiken sähkön hintaa. Sitten määrätään tämän seurauksena edullisimmaksi osoittautuneille tuotantomuodoille uusi vero, joka nostaa puolestaan niiden tuotantokustannusta ja edelleen sähkön hintaa.

Palataan alkuasetelmaan, jossa kaikki resurssit kilpailevat markkinalla tasaväkisesti päästöistä riippumatta. Lopputuotteen hinta kuluttajalle vain on näiden keinotekoisten kommervenkkien seurauksena noussut. Kuulostaa hölmöläistarinalta.


4 kommenttia:

 1. Eihän tässä mitä epäselvä ole. "Pojat", eli hyvätvelit, haluavat edistää ydinvoiman käyttö, se kun on niin edullinen, heille.

  Olen seurannut koko sen jarrutuspolitiikan tuulivoiman osalta ja turpeen puolesta ja aina tule esille, että määrättyjen ryhmien etuja ajetaan kansallista etua vastaan.

  On se vain kummallinen maa, tämä Suomi.

  VastaaPoista
 2. Aivan, kumma maa tuo Suomi. Omituisia veroluonteisia maksuja ilmaantuu vuosi vuoden jälkeen, eikä niihin muuten kukaan ota kantaa, Julkisesti. Kotimutinaa vain. Jonkinlainen herranpelko lienee asian takana ????

  VastaaPoista
 3. Windfall-veron ei ole tarkoitus koskea vuoden 1997 jälkeen rakennettua kapasiteettia eikä se siten haittaa päästöttömien tuotantomuotojen kilpailutilannetta uuden kapasiteetin osalta.

  VastaaPoista
 4. Hyvä tarkennus. En silti ymmärrä miksi uusi ja vanha tuulivoima ovat eri asemassa. Samanlaisia keinotekoisia rajoja on tehty vesivoiman hyväksyttävyyteen; pienvesivoima on hyvää ja iso on pahaa. Mitä monimutkaisempi eri energiamuotojen voimasuhteita säätelevä keppi-porkkanajärjestelmä on, sitä huonompi.

  VastaaPoista