maanantai 6. helmikuuta 2012

Harhakäsityksiä ilmalämpöpumpusta - osa 1

Tiedotusvälineissä ja netin keskustelupalstoilla esiintyy aika ajoin kummallisia, jopa totuuden vastaisia väitteitä ja urbaanilegendoja ilmalämpöpumpuista. Päätin tarkastella useimmin esiintyviä väitteitä omien kokemusteni pohjalta. Käsitellään ensiksi ilmalämpöpumppua lämmityskäytössä.

Ilmalämpöpumppu ei koskaan tienaa hintaansa takaisin

Jääpuikkoja räystäällä - Copyright Kuvatoimisto Albumi - www.albumi.fiLämpöpumppuinvestoinnin takaisinmaksuajan pituus riippuu kahdesta tekijästä; asunnon päälämmönlähteestä sekä siitä, kuinka hyvin pohjaratkaisu ja sisäyksikön paikka edesauttavat lämmön leviämistä. Omia lähtökohtiani ja laskelmiani sähkölämmittäjänä kuvasin aiemmassa ilmalämpöpumpun hankintaa ja hyötyjä koskevassa blogikirjoituksessani.

Oma laitteeni on tällä hetkellä toiminut ongelmitta takaisinmaksuaikansa verran, eli kaikki tästä eteenpäin on puhdasta säästöä. Tarkkaan ottaen takaisinmaksuaika on ollut lyhyempi kuin alun perin laskemani nelisen vuotta, koska sähköenergian hinta on tällä välin noussut.

Jaksolla on ollut niin lauhoja kuin koviakin pakkastalvia. Kylmemmillä jaksoilla pienikin lisä on tarpeen ja lauhakin talvi on joka tapauksessa lämmityskautta. Mitä lauhempi ilmanala, sitä isomman osuuden asunnon lämmöntarpeesta ILP pystyy kattamaan.

Ulkoyksikkö jäätyy kovilla pakkasilla

Kuluva pakkaskausi on kulunut ilman murheita. Pumppu on ollut päällä yötä päivää, vaikka elohopea on painunut alle kolmenkymmenen pakkasasteen. Viime talven huippupakkasistakin ilmalämpöpumppuni selvisi tehtävästään niin hyvin kuin se fysiikan lakien puitteissa on mahdollista. Nykyiset invertterikäyttöiset pumput selviävät pakkasista paremmin kuin vanhemmat on/off mallit. Kylmällä ilmalla käynnistys on pumpun koneistolle kova rasitus.

Lämmöntuotannon suhde sähköntarpeeseen eli ns. hyötykerroin (COP) on yli kahdenkymmenen asteen pakkasilla vaatimaton, mutta laite tuottaa kuitenkin enemmän lämpöä kuin suora saman tehoinen sähkölämmitys ja kaiken lisäksi se levittää lämpöä eri puolille asuntoa.

Joka tapauksessa pumppu toimii moitteettomasti ilman jäätymisongelmia ääriolosuhteissakin. Halvoissa markettitason pumpuissa tiedän kennon jäätymistä tapahtuneen lähinnä kennon puutteellisen sulatuslogiikan vuoksi. Lisäksi niistä puuttuu sulatusveden jäätymisen estävä vastus. Jäätyminen voi johtua myös kylmäaineen vajauksesta. Oikein asennetut laadukkaat lämmityskäyttöön tarkoitetut pumput eivät jäädy.

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä:
Harhakasityksiä ilmalämpöpumpusta osa 2 - jäähdytyskäyttö


1 kommentti:

  1. Itse hankin n 6 vuotta sitten halvan on/off-version UM:stä. Laitteen olen kytkenyt pois kun pakkanen on tippunut -10 asteen kylmemmälle puolelle, muuten on ollut päällä. Ja hyvin toimii vieläkin. Itse asensin ja laskin aikanaan että 1½-2 vuotta olisi takaisinmaksuaika... Öljyn hinta kuitenkin nousi ja käytännössä se maksoi itsensä noin vuodessa!

    VastaaPoista