sunnuntai 15. tammikuuta 2012

Tipaton tammikuu ja puolenvälin krouvi

Luen itseni alkoholin kohtuukäyttäjiin. Arvio ei ole yksin omani, onhan alkoholinkäyttöäni kontrolloitu mm. työterveyden ikäkausitarkastuksissa. Yllätys noissa kontrolleissa on ollut lähinnä se, kuinka paljon alkohoholia "kohtuukäyttöönkin" mahtuu ennen kuin se nähdään potentiaaliseksi ongelmaksi. Omia juomatapojaan, päihderiippuvuuttaan ja riskitasoaan voi kartoittaa myös esimerkiksi A-klinikkasäätiön Päihdelinkki-sivuilla.

Oluttuoppi - Copyright Kuvatoimisto Albumi - www.albumi.fi
Vielä opiskeluiässä olin täysin absolutisti. Olin nuorempana nähnyt ja kokenut alkoholinkäytön varjopuolia sen verran paljon, että katsoin parhaaksi pysyä erossa koko aineesta.

Myöhemmällä iällä on alkoholin käyttöni kuitenkin pikku hiljaa lisääntynyt. Krapulaan johtavaa humalaa en nytkään juuri ota, mutta olen huomannut, kuinka salakavalasti päivätyön jälkeen on helppo ottaa pari rentouttavaa, oli päivän rasitus sitten henkistä tai fyysistä. Olut kuuluu myös osaksi saunomista ja saatan palkita itseni oluella tai siiderillä myös pitkän pyörä- tai hiihtolenkin jälkeen.

Asia alkoi vaivata sen verran että päätin kokeilla tipatonta tammikuuta. Itse asiassa idea tuli ystävältäni, joka kertoi uudenvuodenpäätöksestään ja kehotti minuakin mukaan. Päätös kun pitää paljon paremmin jos sen kertoo toiselle.

Otsikon ristiriitaisesta kielikuvasta huolimatta ei pidä luulla etteikö päätökseni olisi pitänyt. On kuitenkin tunnustettava, että aluksi oli outoa saunoa ilman tuttua saunaolutta. Sen verran syvälle juurtunut tapa se jo tuntuu olevan. Aloin miettiä, onko kyseessä todellakin vain tapa vai jo jonkin asteinen riippuvuus. Samalla taisin toteuttaa tipattoman tammikuun perusajatusta - pysähdyin arvioimaan omia alkoholinkäyttötottumuksiani.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti