tiistai 1. marraskuuta 2011

Mihin maksamamme verot käytetään?

Verkossa on avattu uusi mielenkiintoinen palvelu verokuitti.fi joka konkretisoi mihin maksamamme valtionverot ensi vuonna käytetään. Jo pelkät kuukausitulot syöttämällä näkee suoraan verorahat käyttävien hallinnonalojen keskinäiset mittasuhteet sekä joitakin yksittäisiä menoeriä. Laskelmaa voi tarkentaa pääomatuloilla ja haittaveroja kartuttavilla tiedoilla, mutta lopputulos on silti luonnollisesti yksinkertaistettu arvio eikä ota huomioon esim. yksilöllisiä vahennyksiä.

Rahaa palaa - Copyright Kuvatoimisto Albumi - www.albumi.fi
Joka tapauksessa on mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon esimerkiksi maksan puoluetukia ja taiteilija-apurahoja. En ole myöskään tullut ajatelleeksi että tuen sekä porotalouden edistämistä että länsimetron rakentamista.

Omien verojensa lisäksi palvelusta voi tulostaa myös muutaman julkisuuden henkilön verokuitin. Esimerkiksi Björn Wahlroos maksaa yli puoli miljoonaa euroa sosiaali- ja terveysministeriölle. Maanpuolustukseen nalle satsaa suunnileen saman kokoisen n. 100 000 € summan kuin valtionvelan korkojen maksuun.

Verokuitti-palvelu on mainio esimerkki siitä kuinka työläästi haettava ja vaikeasti ymmärrettävä julkinen tieto on viestittävissä kansantajuisesti. Palvelun kehittäjät Pär Österlund, Kari Silvennoinen ja Jon Haglund kertovatkin haluavansa antaa kansalaisille mahdollisuuden saada helposti tietoa, johon perustaa esimerkiksi äänestyspäätöksensä.

Ideaa voisi vielä jalostaa eteenpäin. Esim. autoiluun ja energiankäyttöön liittyvien verojen taustatietoja voisi lähtötiedoissa kysyä tarkemmin, jotta lopputuloskin olisi totuudenmukaisempi. Toivoisin myös, että palvelu laajennettaisiin kattamaan myös kunnallisverot. Niiden käyttökohteista kun vielä saisi kuitin, niin alkaisi koko totuus hahmottumaan.

2 kommenttia:

  1. Vielä kun samat asiat näkyisi piirakkakaaviona niin asia olisi vielä yksinkertaisempi hahmottaa, että mihin sitä rahaa uppoaa.

    VastaaPoista
  2. Muistan nähneeni Juuso Pääkkösen nettisivut, joissa budjetin tulot ja menot on puettu visuaaliseen muotoon (eri hallinnonalojen mittasuhteet kuvattu kaaviossa pinta-alana). Sivut eivät toimineet IE selaimella.

    VastaaPoista