perjantai 11. marraskuuta 2011

Kertakäyttökulttuurin huipentuma

Taannoisessa blogikirjoituksessani kerroin Pohjois-Amerikkaan suuntautuneesta opintomatkastani. Ryhmämme vieraili myös Microsoftin päämajassa Redmondissa, lähellä Seattlea.

Tyhjä säilykepurkki - Copyright Kuvatoimisto Albumi - www.albumi.fi
Microsoftilla meille kerrottiin amerikkalaisen mahtipontiseen tyyliin nuoren Bill Gatesin visioimasta maailmasta jossa joka kodissa ja jokaisella pöydällä olisi tietokone. Saimme kuulla  kuinka tuon vision toteutus on mullistanut maailman tuottamalla tehokkailta tietojenkäsittelyn työkaluja ja luomalla kokonaisen teollisuudenhaaran. Isäntiemme suunnitelmiin tuskin kuitenkaan kuului että vierailumme mieleenpainuvimman elämyksen tarjosi Microsoft Campuksen ruokala.

Ruokalan valikoiman rajoittuminen hampurilaisin, ranskanperunoihin, sandwicheihin ja pizzoihin ei enää yllättänyt, olimmehan olleet reissussa jo useamman viikon ja lakanneet jo päivittelemästä amerikkalaista ruokakulttuuria. Sen sijaan se yllätti, että ruokailuun käytettiin pelkästään kertakäyttöastioita ja ruokajuomiakin oli saatavilla vain tölkeissä. Tällä tekniikalla ruokittiin päivittäin kaikki Microsoft Campuksen työntekijät, yli kymmenentuhatta henkilöä. Kuvitelkaa mikä jätevuori – ja vain yhdestä työpaikasta!

En uskalla edes ajatella kuinka monta muuta vastaavaa jätegeneraattoria sillä mantereella jauhaa. Melkoista luonnonvarojen tuhlausta, vaikka tölkkien alumiini kuinka kierrätettäisiin ja aterimien muovi ja kartonki käytettäisiinkin energiantuotantoon.

Jälkeenpäin ryhmämme teki Microsoftille asiasta kirjallisen kyselynkin penäten perusteluja moiselle käytännölle, mutta saimme vain geneerisen vastauksen tyyliin ”kiitos kiinnostuksestanne Microsoftia ja sen tuotteita kohtaan”.

Microsoft Museumin mainoslause “glimpse into who we are, what we do, and where we are going” sai tuolla lounastauolla aivan uuden ulottuvuuden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti