keskiviikko 10. elokuuta 2011

Aselaki villin lännen malliin

Jokelan ja Kauhajoen koulusurmat johtivat aikanaan aselain tiukentamiseen. Norjan heinäkuinen tragedia on nostanut aiheen uudelleen pinnalle. Päättäjät ex-pääministeri Matti Vanhasta myöten esittävät uusia ratkaisuja ja muutoksia myös aselakiin, joka on ollut voimassa vasta muutaman kuukauden. Myös aseiden säilytys yksityisasunnoissa on kyseenalaistettu, ulkoministeri Erkki Tuomiojan ollessa eturintamassa. Ammunnan harrastajat ja metsästäjät ovat huolissaan.

Maalitaulu - Copyright Kuvatoimisto Albumi - www.albumi.fi
Keskustelu tuo mieleeni muutaman vuoden takaisen opintomatkani USA:n ja Kanadan länsirannikolle. USA:n puolella asuin jonkin aikaa eläkepäiviään viettävän sheriffin kotona. Hän oli myös Vietnamin sodan veteraani ja omasi tiukat mielipiteet mm. läheisestä intiaanireservaatista ja sen asukkaista.

Sheriffillä oli iso vanha asekaappi, jossa oli komea rivi pitkäpiippuisia. Jokin ilta hän esitteli minulle ylpeänä asekokoelmaansa. Totesin, että "meillä Suomessa ei saa säilyttää aseita lukitsemattomassa kaapissa kuten teillä täällä". Sheriffi katsoi hämmästyneenä ja totesi: "Mutta eiväthän nämä ole ladattuja!".

Ennen kuin ehdin vastata mitään, mies jatkoi: "Sen sijaan ne viisi käsiasetta, jotka olen piilottanut eri puolille taloa, ovat koko ajan ladattuja. Ei sitä koskaan tiedä missä sitä joutuu itseään puolustamaan". Entisenä lainvartijana hän mitä todennäköisimmin toimi paikallisten lakien mukaan.

USA lienee ääriesimerkki liberaaleista aselaeista, enkä tarkoita että meidän muutenkaan pitäisi ottaa mallia maasta, jossa väkivaltarikollisuus rehottaa. Tarina antaa kuitenkin perspektiiviä kotoiseen keskusteluumme. Pitäisikö ratkaisuja ongelmaan etsiäkin asekaappien penkomisen sijaan esimerkiksi väkivaltaviihteen rajoittamisesta tai panostaa nykyistä enemmän mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon?


Jos pidit tästä artikkelista, voit kiittää kertomalla siitä kavereillesi esimerkiksi Facebookin tai Twitterin kautta oheisten jakopainikkeiden avulla. Tai jätä kommentti, pidit sitten tai et. Kiitos!

2 kommenttia:

  1. Olen samaa mieltä, ongelmaa on lähdettävä ratkomaan sen syistä, alkujuurista. Syrjäytymisen estäminen on eräs sellainen muiden blogissa mainittujen ennalta ehkäisevien keinojen lisäksi.

    Nykyinen aselaki on riittävä, kun toimitaan ja sitä valvotaan niin kuin on sovittu. Politiikot tapansa mukaan esittävät nopeita, näkyviä ratkaisuja, jotka äkkiseltään saattavat näyttää hyviltä, mutta valitettavan usein eivät toimi.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Pakke hyvästä kommentista. Syrjäytyminen lienee yksi pahoinvoinnin taustalla olevista ongelmista.

    VastaaPoista