lauantai 2. heinäkuuta 2011

Takapihan zoolandia

Keittiömme ikkunasta avautuu näkymä pienelle peltoaukealle. Hyötyeläimiä siellä ei enää laidunneta, mutta maisema on silti kuin ympäri vuoden auki oleva eläintarha.

Orava syö ahomansikkaa - Kuvatoimisto Albumi - www.albumi.fi
Nisäkkäistä hirvi ja valkohäntäpeura vierailevat pellolla viimeistään viljan kypsyessä, mutta viime aikoina pellolla on loikkinut kaunis metsäkauriskin. Viime kesänä oli hellyttävä nähdä kuinka kettuemo toi pentueensa oppitunnille ilta toisensa jälkeen. Välillä ketunpoikien tarmo kohdistui enemmän sisarusten kanssa telmimiseen kuin saalistamiseen.

Hiiri- ja tuulihaukka partioivat pellon yllä säännöllisesti. Tänä kesänä myös ruskeasuohaukka on seurannut ojanvartta silmä tarkkana. Perinteisesti erämaissa asuneet korppi ja palokärki uskaltautuvat nykyään ihmistenkin ilmoille. Vuodesta toiseen pellolla toistuva teeren soidin on yksi sykähdyttävimmistä kevään merkeistä.

Kesän korvalla huomasin ilokseni, että lapsuusvuosilta tuttu töyhtöhyyppäkin on löytänyt tiensä takaisin luoksemme. Muuttoaikaan myös sinisuohaukka näyttäytyy ja joutsenet viihtyvät pellolle nousseissa tulvavesissä. Lähijärvellä pesivä kuripariskunta käy pellolla aterioimassa läpi kesän ja tuo ennen syysmuuttoa poikasensakin näytille.

Yksi laji jonka paluusta en ole niinkään innossani on kyykäärme. Perimätiedon mukaan lähitienoo on ennen suorastaan vilissyt käärmeitä, mutta viimeiset vuosikymmenet ne ovat jostakin syystä loistaneet poissaolollaan. Nyt kyytä näkee yhä lähempänä kotioveamme.

Luonnon läheisyys on yksi maalla asumisen parhaista puolista. Eniten nautin siitä kun pystyn mahdollistamaan lapsilleni arkisia luontoelämyksiä. Näin he oppivat, että luonto ei ole mikään erillinen elämyspuisto vaan meidän oma elinympäristömme - sen tiedostamisessahan luonnon kunnioituksessa pohjimmiltaan on kyse.


Jos pidit tästä artikkelista, voit kiittää kertomalla siitä kavereillesi esimerkiksi Facebookin tai Twitterin kautta oheisten jakopainikkeiden avulla. Tai jätä kommentti, pidit sitten tai et. Kiitos!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti