perjantai 22. heinäkuuta 2011

Minun maisemani

Kesämaisema 2001 - Copyright Kuvatoimisto Albumi - www.albumi.fiSuomen luonnonsuojeluliiton Suomen luonto-lehdessä julkaistiin aikoinaan palstaa "minun maisemani" jossa lehden lukijat saivat esitellä mielimaisemansa. Kesällä 2001 ottamani kuva männikköisestä kalliomaisemasta julkaistiin taustatarinoineen Suomen luonto-lehdessä saman vuoden syksyllä.

Poikkean tuolla paikalla edelleen muutaman kerran kesässä maastopyörälenkilläni ja aika ajoin myös perheen kanssa yhdistetyllä marjastus- ja eväsretkellä. Minulla on tuohon maisemaan myös tunnesiteitä, koska se on äitini lapsuudenmaisemia.

Kesämaisema 2011Kun tuo kymmenen vuoden takainen lehtijuttu osui sattumalta käsiini, lähdin varta vasten käymään kuvauspaikalla ikuistaakseni tämän hetkisen tilanteen ja verratakseni kuinka maisema on kymmenessä vuodessa muuttunut.

Kuvia verratessa voi havaita että muutoksia on tapahtunut varsin vähän. Taustalla näkyvän laakson lehtipuut ovat kasvaneet sen verran että kaukana siintänyt järvi jää nyt niukasti puunlatvojen taakse. Etuoikealla kasvanut mänty on kadonnut ilmeisesti tuulenkaadon seurauksena ja etualalla maannut puunrunko on maatunut näkymättömiin. Tilalle on noussut muutama uusi männyntaimi. Kuvan vasemmassa reunassa jo aiemmin kallellaan ollut puu on kallistunut entisestään. Muutoin maisema on pitkälti entisellään, itse männikkö on lähinnä saanut oksiinsa tuuheutta.

Kuvien perusteella ei voi kuin ihmetellä tilastoja, joiden mukaan Suomen metsien kasvu on liki kaksinkertainen hakkuisiin verrattuna eli metsävarannot kasvavat koko ajan. Maassamme on oltava paljon tuottoisia talousmetsiä, koska pohjoisessahan kasvu on vielä niukempaa kuin näiden kuvien hämäläisessä kalliomaisemassa.3 kommenttia:

 1. Voishan tuon oikiasti mitata ettei tarvi mutu tuntumalla arvioida

  VastaaPoista
 2. Kyllä metsä kasvaa. Vajaa 10 vuotta sitten tein kaupat, ja taas taidan samoilta seuduilta myydä lisää. Tosin täytyy osata homma, että mitä myy ja milloin.

  Tuossa on niin karua maisemaa, että ei siinä riitä ravinteita ja koskeutta pystyjuuriselle männylle. Hyvä, että edes tuon verran kasvaa.

  Eli ei tuota juttua ei pidä missään nimessä yleistää. Metsä kasvaa ja kauppa käy. Kattokaas kuvien taustalla olevaa metsää...

  VastaaPoista
 3. Tottahan se on että tuo on keskimääräistä karumpaa maastoa. Lukijoiden huomio on keskittynyt ehkä liikaakin lopun kaneettiin metsän kasvusta. Kunhan tein havaintoja mielimaisemani muutoksista vuosikymmenessä.

  Sinänsä rauhoittavaa havaita että nykyisessä hektisessä maailmanmenossa on jotakin verkkaistakin.

  VastaaPoista