maanantai 11. heinäkuuta 2011

Liikuntaa nettiaikakaudella

Monikaan harrastus ei näin nettiaikakaudella ole entisensä. Otan esimerkiksi itselleni läheisen pyöräilyn, jota olen harrastanut parisenkymmentä vuotta - lähinnä maantiellä mutta myös maastossa. Harrastuksesta ei juuri löydy osa-aluetta johon netti ei toisi lisämaustetta.

Jo lajiin tutustuminen on helpompaa kuin ennen. Harrastusvälineisiin voi tutustua verkkokaupassa ja keskustelupalstoilta löytää harrastajia lajin joka alakulttuurista. Alan messut ja tapahtumat tarjoavat runsaasti tietoa myös netin kautta ja ammattilaiskilpailuja pystyy seuraamaan netistä reaaliaikaisesti.

Ekg-käyrä - Copyright Kuvatoimisto Albumi - www.albumi.fi
Pyörän, varaosien, tekstiilen ja muiden varusteiden osto käykin nettikaupassa käden käänteessä. Jos tietää mitä tahtoo, ulkomaisestakin nettikaupasta tavaran saa edullisesti ja nopeasti. Uutta pyörää ostaessa moni grammanviilaaja rakentaa pyöränsä ensin virtuaalisesti netissä nähdäkseen miten eri osakokonaisuudet vaikuttavat pyörän painoon ja hintaan. Käytetynkin pyörän ostaja hyötyy netistä, koska eri markkinapaikoista saa nopeasti selville tarjonnan ja hintatason.

Netistä löytyy myös ohjelmat pyörän mitoitukseen. Antamalla koneelle kehon päämitat ohjelma paitsi ohjeistaa oikean runkokoon, se myös laskee valmiiksi eri tyylisille ajoasennoille sopivat säädöt. Koneen antama mitoitus ei luonnollisetikaan ole absoluuttisen oikea, mutta on erittäin hyvä lähtökohta josta ajoasentoa voidaan lähteä ajokokemusten kautta hienosäätämään.

Pyörälenkin reitin voi suunnitella etukäteen netin karttapalvelujen avulla ja laskea eri reittivaihtoehtojen pituuksia. Nykyään voi jopa käydä virtuaalisesti paikan päällä katsomassa onko tiellä kestopäällyste ja vaikka opetella valmiiksi minkä näköisestä risteyksestä pitikään kääntyä. Harrastukseen enemmän vihkiytyneillä on pyörässään jopa navigaattori jolle suunniteltu reitti tallennetaan, mutta yhtä hyvin kartan oudosta reitistä voi printata netistä mukaan ajopaidan taskuun.

Sääolosuhteisiin sopivan pukeutumisen voi suunnitella netin sääennusteiden pohjalta ja ennen lenkille lähtöä voi vielä tarkistaa onko tilanne esimerkiksi saderintamien tai tuuliolosuhteiden suhteen ennallaan.

Netissä voi pitää sähköistä harjoittelupäiväkirjaa, jossa on suoritteen keston lisäksi karttapohjalle tallentuu reitti nopeuksineen ja korkeusprofiileineen, sykemittarin tallenteenkiin saa yhdistettyä samaan dataan. Datan perusteella voi seurata suoritusten ja kunnon kehittymistä, laskea eri harjoitteiden kestoja tai reittiosuuksien keskinopeuksia. Esimerkiksi sykemittarivalmistajilta löytyy netistä ohjelmia myös tavoitteellisempaankin kunnon kehittämiseen ja harjoitteiden suunnitteluun.

Kullakin lajilla on harrastajia yhteen kokoavia nettifoorumeita jossa harrastajat vaihtavat kokemuksiaan. Fillarifoorumi on oiva esimerkki toimivasta yhteisöstä. Palstalta löytyy vertaistukea joka tilanteeseen, oli kyse sitten tekniikasta, varusteista, ravinnosta, harjoittelumetodeista tai pyöräilytapahtumista. Myös yhteislenkit sovitaan foorumin palstalla.

Netti on siis tässäkin harrastuksessa suureksi avuksi niin aloittelijalle kuin kokeneemmallekin kammenpyörittäjälle. Tietotekniikka ei kuitenkaan ole kaikkivoipaa eikä varsinkaan liikunnassa itse tarkoitus. Edelleen pyörää pitää - tai siis saa - polkea ihan itse eikä endorfiinin maustamaa itsensä voittamisfiilistä tai muita liikunnan positiivisia terveysvaikutuksia saa foorumeilla surffatessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti