maanantai 20. kesäkuuta 2011

Pihasaunan henki

Kun talomme peruskorjauksen yhteydessä sen laajennusosaan rakennettiin sauna, ajattelimme vanhan pihasaunan jäävän vähitellen pois käytöstä. Olimme kuitenkin tykästyneet sen ainutlaatuiseen tunnelmaan ja lopulta tulimmekin siihen tulokseen, että ulkosaunakin edelleen tarvitaan.

Vanha lautarakenteinen pihasauna alkoi kuitenkin olla tiensä päässä, perustuksetkin olivat routineet pahemman kerran. Ainoa järkevä ratkaisu tuntui olevan uuden saunan rakentaminen vanhan tilalle.

Saunakiulu ja vihta - Copyright Kuvatoimisto Albumi - www.albumi.fi
Halusimme pihapiiriimme sopivan perinteisen tyylisen hirsisaunan, joka on pohjaratkaisultaan ja tyyliltään mahdollisimman paljon edeltäjänsä kaltainen. Vihdoin yhden valmistajan mallistosta löytyi lähes valmis ratkaisu josta pienellä modifioinnilla saatiin saunalle halutunlainen ilmiasu.

Vanhan saunan purku muistutti loppua myöten yhä enemmän arkeologin työtä. Perustusten alta löytyi monenlaista tavaraa aina nahkasaappaista reenvantiksiin ja maitotonkkasta viinapulloihin. Samalla saatiin vahvistus perimätiedolle, jonka mukaan samalla paikalla oli sijainnut aiemmin savusauna; rapautuneita savukiukaan kiviä löytyi isolta alalta rakennuksen alta.

Alun perin uuteen saunaan kaavailtiin normaalia jatkuvalämmitteistä kiuasta, mutta prosessin edetessä ajatus kertalämmitteisestä kiukaasta alkoi kiehtoa yhä enemmän; sellainenhan vanhassakin saunassa oli alun perin ollut. Myös perustustekniikassa ja lattiaratkaisussa lähdettiin hakemaan perinnesaunan tyyliä. Suomen Saunaseuran neuvojen avulla päädyimme vihdoin ratkaisuun, jossa hirsikehikko pystytettiin nurkkakivien virkaa hoitavien pilareiden varaan ja saunaan tehtiin perinteinen kallistettu lankkulattia.

Kukaties näin perinteitä kunnoittaen saamme nauttia kertalämmitteisen kiukaan pehmeistä löylyistä saman saunatontun suojeluksessa kuin edellisetkin sukupolvet.

3 kommenttia:

 1. "Vanhas on vara parempi". Tarkoittaa tässä jatkuvalämmitteinen kiuas ja pohjaratkaisu.

  VastaaPoista
 2. AITO-kiuas on kertalämmitteisten kiukaiden kuningas ja oikein mitoitettuna ja lämmitettynä se huokaa löylyä aamun tunneillekin. Jatkuvalämmitteinen ei sille pärjää ja kunnon saunomisessa jatkuvalämmitteinen kuluttaa mielettömästi puita AITO-kiukaaseen verrattuna.
  AITO-kiukaassa on vielä sekin hyvä puoli, että sillä voi aivan hyvin lämmittää saunan myös savusaunaksi: Ensin syttyminen kunnolla ja sitten savupelti kiinni ja luukku auki. Toki se edellyttää räppänää tai ainakin oven / ikkunan auki pitämistä lämmityksen ajan.

  VastaaPoista
 3. Aito-kiuas se meidänkin saunassa huokailee - niistä löylyistä voi nauttia rauhassa. Löylyjen miellyttävyyden juju lieneekin juuri ilmankosteuden ja lämpötilan suhteessa. Se mahdollistaa myös perinteisen löylyhuoneessa peseytymisen.

  Tuosta kiukaan käyttöohjeen mainninnasta "sopii myös savusaunan kiukaaksi" tuli pojan kanssa lentävä lause kun ekalla lämmityksellä kivet olivat vielä kosteat ja savut tulivat sisään!

  VastaaPoista