tiistai 10. toukokuuta 2011

Tukeeko työnantajasi työmatkapyöräilyä?

Työmatkojen taittaminen polkupyörällä kuulostaa suorastaan ihanteelliselta ratkaisulta ainakin silloin kun sää on suosiollinen ja etäisyydet kohtuullisia. Samalla kun työmatkat sujuvat ympäristöystävällisesti, saa hyötyliikuntaa ja erillisestä liikuntasuorituksesta vapautuva vapaa-aika tulee ikään kuin kaupan päälle.
Kilpapyörän keskiö- Kuvatoimisto Albumi - www.albumi.fi
Kiireisessä arjessa mukavuus pääsee kuitenkin helposti niskan päälle. Esimerkiksi lapsen kuljetus polkupyörällä useamman kilometrin päähän päivähoitoon on monelle ainakin ympärivuotisena rutiinina liian vaativa ponnistus, puhumattakaan kymmenien kilometrien työmatkoista. Näistäkin haasteista selviäviä arjen sankareita löytyy, mistä heille hatun- tai pitäisikö sanoa kypärännosto.

Takavuosina, kun työmatkani oli muutamia kilometrejä, pyöräilin sen aina sulan maan aikaan. Tällä hetkellä työmatkani on kolmekymmentä kilometriä suuntaansa ja kynnys työmatkapyöräilyyn onkin jo huomattavasti korkeammalla. Toisaalta, ajan polkupyörällä vuosittain tuhansia kilometrejä, joten fyysisenä suorituksena ei nykyinenkään työmatkani pyöräillen ole mahdoton - ainakaan hyvällä säällä ja silloin tällöin toteutettuna. Jonkun kerran olen sitä kokeillutkin.

Toki tuntia aikaisempi herääminenkin vaatii jo ylimääräistä tahdonvoimaa, mutta itselleni kynnystä työmatkapyöräilyyn ovat nostaneet pikemminkin käytännön pikku hankaluudet kuin pitkä etäisyys. Hikiliikunnan jälkeen perillä pitäisi olla helppo peseytymismahdollisuus sekä tila jossa kuivattaa ja säilyttää varusteensa. Myös vaihtovaatteille olisi hyvä olla säilytystilaa jotta niitä ei tarvitse joka päivä kuljettaa mukanaan. Samat tarpeet ovat niillä jotka pystyisivät taittamaan työmatkansa sauvakävellen, rullaluistellen tai hölkäten. Pyöräilijälle myös kulkuvälineen turvallinen säilytys työpäivän ajan on yksi haaste.

Kannustankin työnantajia panostamaan näihin työmatkaliikuntaa tukeviin fasiliteetteihin. Myös työntekijöiden kannattaa ottaa asia avoimesti esille. Takaisinmaksu työnantajalle tulee nousevan työtehon kautta. Kokemuksesta tiedän että kun muut aloittavat työpäivänsä silmät ristissä, työmatkapyöräilijän päivä lähtee liikkeelle reippailun jälkeen heti täysillä.5 kommenttia:

 1. Erinomainen kirjoitus! Tuoreen hallitusohjelman mukaan Suomen hallitus "edistää koko elämänkaaren mittaista liikunnallista elämäntapaa tavoitteena erityisesti liikkujien määrän ja osallisuuden lisääminen". Toivottavasti pitävät lupauksensa.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Martti. Kuulostaa tosiaan hyvältä - jäämme odottaamaan konkreettisia toimenpiteitä.

  VastaaPoista
 3. Jotkut yrittäjät todistetusti ymmärtävät työmatkapyöräilyn päälle (tai sitten kyse voi olla ko. henkilön omasta pyörähulluudesta ;) ) Meille ilmestyi parin tonnin cyclocrossari, kun eräs tällainen yrittäjä kustansi työntekijöilleen (mukaanlukien puolisoni) polkupyöriä kulkuvälineiksi! Iso peukku!

  VastaaPoista
 4. Hieno kuulla! Tuossa työnantajassa on kyllä asennetta joka tulisi jo jotenkin huomioida.

  VastaaPoista
 5. Hyvä kirjoitus!
  Toivottavasti tämä suuresti arvostamani työmatkapyöräily laajenisi tosiaankin ymmärrettäväksi asiaksi johtoportailla ympäri maan.
  Itse koen oman työympäristöni vielä vähän ontuvaksi pyöräilijän kannalta.
  Pyöräparkit ovat kaukana kauppakeskuksen ovilta, autolla pääsee ihan parin metrin päähän.
  Pyörille ei (tietenkään) ole katosta, ja en ole täysin vakuuttunut tolpistakaan, joihin pyörän saisi lukittua.
  Tähän mennessä olen tuonut pyöräni sisälle liiketilojen takatiloihin.
  Peseytymismahdollisuuksia ei ole, käytettävät wc-tilatkin ovat asiakkaiden, kun omaa pikkuhuonetta ei ole.
  Eli aivan vaatteiden vaihtamisesta kulkuvälineen säilytykseen asti on tällainen harmaa alue, johon ei ole taidettu kummemmin kiinnittää huomiota.
  Olen kuitenkin tyytyväinen, sillä tästä voidaan edetä eteenpäin!

  Konkreettiset toimet ovat niitä parhaimpia, ja aionkin omalta osaltani pyrkiä edistämään pyöräilijöiden etuja siellä missä voin.

  Hauskaa syksyä!

  VastaaPoista