lauantai 21. toukokuuta 2011

Kompostointi kannattaa

Kaupungissa asuessani en juuri kiinnittänyt huomiota syntyvän jätteen määrään. Oman osuuteni merkitys taloyhtiön jäteastioiden täyttymisessä oli huomaamaton ja astiat kuitenkin aina tyhjennettiin säännöllisesti niiden täyttöasteesta riippumatta. Omakotitaloon muutettuani olen konkreettisesti huomannut kuinka oleellisesti maatuvan jätteen kompostointi vähentää kaatopaikkajätteen määrää. Kierrätänhän mahdollisimman tarkasti muutkin jätteet, miksi en siis myös biojätteitä kun pystyn tekemään koko kierrätyksen omalla pihamaallani. Kompostin hajuhaitatkin ovat minimaaliset verrattuna sekajäteastiaan johon kipataan myös talousjätteet.

Kompostointi vaatii hieman viitseliäisyyttä, koska ilman huolenpitoa kompostiprosessi pysähtyy kompostin kastuessa, kuivuessa tai biomaterian loppuessa. Kompostoituessaan biomassa tuppaa tiivistymään, joten sitä on aika ajoin käännettävä, lisättävä kuiviketta ja tarvittaessa myös kompostiherätettä. Monet niksit oppii tässäkin asiassa käytännön kautta, mutta perusasiat löytää kootusti esimerkiksi Marttaliiton sivuilta.

Biojätettä kompostiin - Copyright Kuvatoimisto Albumi - www.albumi.fi
Ohessa muutama lisävinkki kompostoijan toimivaan arkeen:
  • Sopiva sekoitus puutarha- ja talousjätettä takaa tehokkaan kompostoitumisen. Koska puutarhajätettä ei synny ympäri vuoden, käytän ostokuivikkeen sijaan polttopuiden teossa syntyvää purun ja puutikkujen seosta joka on yhtäältä sopivan karkeaa mahdollistaakseen ilman kierron ja toisaalta imukykyistä kuivattaakseen sellaisenaan liian kostean kotitalousjätteen.
  • Talousjätekomposti on vielä ensimmäisen kierron jälkeen jäähtyessään raakaa ja liian voimakasta puutarhassa hyödynnettäväksi. Jälkikompostointiin olen tehnyt purkulaudasta katetun kehikon jossa mullan esiastetta välivarastoidaan vähintään puoli vuotta ennen käyttöä puutarhamullaksi. Kun kehikosta jättää vielä pohjan pois, pääsevät madot ja muut pieneliöt tekemään multakasassa tärkeää työtään.
  • Pitkä pakkaskausi tuppaa hyydyttämään minkä tahansa kotitalouskompostin, ellei uutta biomateriaalia tule kompostoitavaksi merkittäviä määriä. Hajotustoimintaa saa talvisaikaan vauhditettua hautaamalla kompostiin lämmintä vettä sisältävän kanisterin. Tällä konstilla olen saanut kompostin heräämään uudelleen leudommalla talvisäällä ja sen jälkeen komposti onkin taas pysynyt käynnissä yli parinkymmenen asteen pakkasissakin.
Jätelakia lukemattakin ymmärtää, ettei maatuvaa jätettä kannata kuskata kymmeniä kilometrejä. Kompostoinnin ansiosta sekajäteastian tyhjennystä voi harventaa tuntuvasti, mikä tuo kustannussäästöä. Myös seuduilla joissa ei ole talokohtaista keräilyä, saavat kompostoijat yleensä huojennusta jätemaksuihin. Tosin kalliin pikakompostorin hintaa saa näillä säästöillä kuolettaa vuositolkulla. Saahan kompostista toki lopputuotteena ilmaista ja ravinteikasta multaakin, mutta lapiolliseen multaa saa kompostiin tyhjentää monen monta biojäteastiaa - kompostoituessaan biojäte kun tuntuu lähes häviävän. Paras takaisinmaksu taitaa kompostoijalle tullakin edelleen henkisellä puolella.


Lue myös: Villatakki kompostorille

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti