torstai 7. huhtikuuta 2011

Tsunami iskee sähkölaskuusi

Nyt kun Japanin maanjäristyksestä on kulunut liki kuukausi ja järistystä seuranneessa tsunamissa vaurioituneet ydinvoimalat on saatettu edes jotakuinkin vakaaseen tilaan, on aika tarkastella tapahtumien vaikutuksia energiamarkkinaan ja sitä kautta meille sähkön kotitalouskuluttajille.

Jonkinlaista uutta nousukauttaan elänyt ydinvoima joutui Japanin tapahtumien vuoksi yhtäkkiä poliittiseen epäsuosioon. EU-alueella tämä näkyy kaikkien ydinvoimalaitosten turvajärjestelmien tarkastamisena, mikä on luonnollisesti hyvä asia. Saksa meni kuitenkin vielä pidemmälle ja pysäytti kaikki vanhimmat ydinvoimalansa. Moinen ylireagointi ei ole omiaan lisäämään uskoa toimivaan energiamarkkinaan. Miten kukaan voi toimia pitkäjänteisesti markkinalla, jonka fundamentit voidaan kääntää hetkessä ylösalaisin poliittisilla päätöksillä?

Maailmankartta ja trendikäyrä - Copyright Kuvatoimisto Albumi - www.albumi.fiSaksan päätös onkin tuorein esimerkki energia-asioita iät ajat riivanneesta poliittisesta epävarmuudesta, joka jo sinällään on omiaan nostamaan sähkön hintaa. Niin poliittiset kuin muutkin riskit näkyvät markkinalla toimijoille korkeina suojauskustannuksina.

Tilanne Saksassa heijastuu välittömästi myös meille Pohjoismaihin, koska siirtoyhteydet ja markkinamekanismit kytkevät meidät yhä tiiviimmin Keski-Eurooppaan. Lyhyellä aikavälillä ydinvoimalle ei ole ympäristöystävällistä vaihtoehtoa, joten ydinvoimatuotannon notkahdus johtaa väistämättä kivihiilen ja maakaasun käytön lisääntymiseen. Näiden kalliimpien fossiilisiin polttoaineisiin perustuvien tuotantomuotojen lisäys nostaa paitsi kyseisten polttoaineiden, myös päästöoikeuksien kysyntää ja hintaa.

Sähkön loppukäyttäjä onkin nyt tukalassa tilanteessa - etenkin, jos toimenpiteet oman energiankäytön tehostamiseksi on jo tehty. Kaikki kustannustekijät osoittavat koilliseen.


Jos pidit tästä artikkelista, voit kiittää kertomalla siitä kavereillesi esimerkiksi Facebookin tai Twitterin kautta oheisten jakopainikkeiden avulla. Tai jätä kommentti, pidit sitten tai et. Kiitos!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti