maanantai 25. huhtikuuta 2011

Syrjäkylät eivät sovi yhdyskuntarakenteeseen

Yhdyskuntarakenteen eheyttäminen on kunnissa päätään nostava muotivirtaus ja Tampereen seutukunta on ryhtynyt tämän kehityksen suunnannäyttäjäksi. Alueen kunnat ovat julkaisseet suunnitelman jolla halutaan suitsia rakentamista haja-asutusalueille. Taajamien lievealueille rakennuslupia ei myönnettäisi enää lainkaan.

Ruostunut niittokone metsässä - Copyright Kuvatoimisto Albumi - www.albumi.fi
Suunnitelman johdannossa puhutaan kauniisti maaseudun elinkelpoisuuden tukemisesta ja rakentamisen ohjaamisesta kyliin. Käytännössä suunnitelman toteuttaminen johtaisi monessa pienemmässä kyläyhteisössä päinvastaiseen suuntaan.

Suunnitelman mukaan niissä kylissä joilla ei ole keskitettyä vesihuoltoa ja joista julkinen liikenne on ajettu alas, rakennuspaikka vaatisi jopa 10-15 hehtaarin ”tontin”. Monin paikoin tämä edellyttäisi usean kiinteistön yhdistämistä rakennusluvan saamiseksi. Käytännössä tämä tarkoittaisi uudisrakentamisen täyskieltoa. Vai kuinka moni uudisrakentaja haluaa samalla maan- tai metsänomistajaksi?

Vaikka uudisraivaajahenkeä vielä löytyisikin, pinta-alarajoituksista johtuvien etäisyyksien vuoksi kylämäisiä yhteisöjä ei enää syntyisi. Syrjäseuduille viime vuosina puhallettu positiivinen vire hyytyisi juuri kun ne ovat alkaneet toipua maatalouselinkeinon rakennemuutosta seuranneesta muuttotappiosta. Pientalorakentamisen kohtuuton rajoittaminen johtaisi lopulta kyläkuolemiin.

Tampereen seutukunnan suunnitelman perusteissa todetaan, että asukkaiden sujuva arki on yhä enemmän riippuvainen tekniikasta, sähköstä ja kulkemisesta. Tämä on totta, mutta ihmisellä tulee silti olla vapaus valita asuinpaikkansa niin kuin parhaaksi katsoo jos haluaa itse maksaa kaivonsa, puhdistamonsa ja tiensä. Uskokaa tai älkää, mutta moni haluaa asua luonnon helmassa silläkin uhalla että kahvit saattaa joskus joutua keittämään puuhellalla.


Jos pidit tästä artikkelista, voit kiittää kertomalla siitä kavereillesi esimerkiksi Facebookin tai Twitterin kautta oheisten jakopainikkeiden avulla. Tai jätä kommentti, pidit sitten tai et. Kiitos!

6 kommenttia:

 1. Hyvä kun otit asian esiin. Kai ihmisellä on tosiaankin on oikeus asua missä haluaa.

  VastaaPoista
 2. Tampereen seutukuntien suunnitelma on hyvin kyseenalainen perustuslaissa taatun asuinpaikan valintaa koskevan vapauden kannalta. Suunnitelmaa voidaan arvioida myös vapaan kilpailun kannalta. Suunnitelmalla pyritään luomaan miltei monopoliasemaa vastaava tilanne pientalotonttien markkinoille, kaupungin/kunnan kyetessä omalla kaavoittamisellaan rajaamaan erittäin tehokkaasti muiden maanomistajien mahdollisuuksia myydä tonttimaata. Tämä taas mahdollistaa hintojen vedättämisen pitämällä kaavoitettujen tonttien määrä kysyntää pienempänä. Kyseessä on kaiketi myös kartellia vastaava toimintamalli, koska suunnitelmaa koskevalla alueella kaikki toimialan merkittävät toimiat ovat yhteistuumin osallistuneet suunnitelman laatimiseen.

  Yhteenvetona siis kyseinen suunnitelma kyseenalaistaa perustuslaissa taatun oikeuden valita asuinpaikkansa vapaasti, ja on hyvin kyseenalainen kilpailun rajoittamista ja kartellitoimintaa käsittelevien lakien kannalta.

  VastaaPoista
 3. Tämä todellakin tuntuu ihmisten tallaamiselle. Kukapa haluaisi ostaa lähes "maatilan" saadakseen itselleen omakotitalon. Toisaalta, kuinka moni maanomistaja voisi myydä kyseisen kokoisia tonttimaita,menettämättä toimeentuloaan?
  Tällä vedätetään molempia puolia, ja annetaan todellakin kunnille ja kaupungeille vapaa valta tonttien kartellimaiseen myyntiin.
  Luulisi jonkun valittavan EU:lle moisesta mielivaltaisesta menettelystä, joka osittain on lainvastaistakin, ihmisen vapautta rajoittavana.

  VastaaPoista
 4. Vapaus katoaa. Ja virkamiesvalta jyllää!
  Tässä tapaukseni: http://paskolammi.blogit.fi/ei-8m2n-saunaa-30han-tontille/

  Eikä keskustelua saada aikaiseksi. Eri virkamiestasot heittävät asiat ylös ja alas. Kunta, Ely ja ministeriö! Kukaan ei vastaa.

  http://www.metsalehti.fi/fi-fi/forum/Thread.aspx?threadId=9fe2b931-944d-4bc6-ba85-057e0d1c8837

  VastaaPoista
 5. Ihmisen varmaan pitää saada asua siellä missä haluaa, mutta näistä haluista tahtoo seurata paljon muutakin kuin yksittäisen ihmisen tai perheen haaveen toteuttaminen.
  Olen sen verran laajasti seurannut maaseutumaisen asutuksen tilannetta nimenomaan Tampereen seudulla, että uskallan ottaa asiaan bloggaajan linjasta poikkeavan kannan.
  Nykyajan maalaisten, niin kantaporukan kuin uusien maalaistenkin käsitys maaseudun rauhasta on aika erikoinen. Se tarkoittaa, että saa rauhassa aiheuttaa valtavan määrän konemeteliä erilaisten ajanvietelaitteiden avulla: mopedit, skootterit, mönkijät, vesiskootterit jne. ovat maalaisuudelle pahempi riesa kuin pyrkimykset asumisen keskittämiseen.
  Nykyinen maalla asuvien elämäntapa on kaiken lisäksi jotain aivan muuta kuin perinteistä maalaisuutta.
  Lapset kuskataan kaupunkeihin tai keskuksiin samalla tavalla kuin siellä asuvatkin, matkaa tietysti tulee paljon.
  Uusmaallemuutto ei ehkä kannata rajoittaa, mutta ei sitä kannattaisi kyllä tukeakaan kaikenlaisilla työmatkakuluvähennysoikeuksilla, jotka tulevat kaupunkilaisille veronmaksajille kalliiksi.
  Nykyajan ihmisen elämäntapa on kertakaikkiaan niin kaupunkilainen, että kaupunki on luonnollisempi asuinpaikka kuin maaseutu.

  VastaaPoista
 6. Kiitos kommentista.

  Nyt taidat kuitenkin yleistää liikaa. Luonnon tai kanssaihmisen kunnioitus ei katso asuinpaikkaa. Meitä on moneen junaan niin maalla kuin kaupungeissakin.

  On myös varottava keskustelun juuttumista mustavalkoiseen vastakkainasetteluun, johon blogissa viitattu suunnitelma kyllä suoranaisesti provosoi. Totuus ja ratkaisut löytynevät jostaikin sieltä välimaastosta.

  VastaaPoista