lauantai 2. huhtikuuta 2011

Miten saada roskaajat edesvastuuseen?

Syrjäisillä teillä liikkuja kohtaa yhä useammin lohduttoman näyn, tienpielet ovat täynnä roskia. Valtaväyliltä roskat kerätään yhteiskunnan kustannuksella mutta syrjäseudulla ne ovat käytännössä maanomistajan vastuulla.

Kiersin viime keväänä polkupyörälenkeilläni kaikki kotikyläni metsäautotiet ja kartoitin tilanteen. Löydös oli karu – toistakymmentä laitonta kaatopaikkaa sisältäen sohvia, sänkyjä, nojatuoleja, televisioita, tietokoneita, konttorikalusteita, autonrenkaita, lehtinippuja, matkalaukkuja, tynnyreitä, valaisimia, akkuja, WC kalusteita, sekä lukemattomia pulloja ja muoviastioita. Tienvarsilta voidaan sanoa löytyneen elämän koko kirjon. Yksi hulluimmista löydöistä oli muovisäkki täynnä puukeppejä – ilman muovikäärettään kepit olisivat ajan oloon maatuneet!

Mikä saa ihmisen ajamaan kymmeniä kilometrejä autolla ja heittämään romut tienvarteen? Minkälainen kotikasvatus ja omatunto on ihmisellä joka tekee moisen rikoksen? Suhde luontoon ei ainakaan ole terveellä pohjalla.
Ympäristörikos - Copyright Kuvatoimisto Albumi www.albumi.fi

Jos syynä ovat korkeat kaatopaikkamaksut, on toiminta varsin lyhytnäköistä sekä jätemaksujen hinnoittelijan että tekijän kannalta. Kansantaloudellisestakaan näkökulmasta katsoen hommassa ei ole järjen häivää; jätteiden keruu maastosta käsipelillä on kallista. Raha ei sitä paitsi ole vedenpitävä selitys koska suurin osa löydetyistä tavarasta olisi aikanaan otettu maksutta vastaan asianomaisessa pisteessä. Niin autonrenkaat, akut kuin elektroniikkaromukin on palautettavissa maksutta kierrätykseen. Myös vanhojen huonekalujen noudon saa yleensä järjestettyä maksutta uutta ostettaessa. Oikein kanavoituna ne saattaisivat jopa kelvata jollekin uusiokäyttöön. Isommista metalliromu- ja jätepaperieristä saa jopa rahaa. Viestintä kierrätysmahdollisuuksista on ilmiselvästi epäonnistunut.

Oman kylämme tapauksessa tienvarsien romut kerättiin pois yhden illan talkoilla. Kohteiden kartoituksen jälkeen varsinaiseen keräykseen tarvittiin talkoolaisilta noin miestyöviikon työpanos täydennettynä muutamalla traktorilla ja peräkärryllisellä autolla. Talkoiden jälkeen makkaraa paistettaessa aisti kuinka talkoolaiset saivat hyvän mielen kun tärkeä työ oman elinympäristön hyväksi tuli tehdyksi.

Ympäristön roskaaminen ja sen seurauksena syntyvät laittomat kaatopaikat ovat vastoin jätelakia, mutta lain valvonta on haastavaa. Panisiko rangaistusten nosto roskaajan punnitsemaan rikoksensa hyötyä ja kiinnijäämisen riskiä? Ainakin tiedotuksessa on ilmiselviä puutteita kun maksutta vastaanotettavia jätteitä kuskataan kauas tienposkiin. Taistelu tietämättömyyttä ja välinpitämättömyyttä vastaan siis jatkuu.


1 kommentti:

  1. Tänä keväänä Suomi puhtaaksi päivässä - ympäristökampanjan tarkoituksena on siivota yhdessä päivässä roskaantumisalueet koko Suomen luonnosta. Lähde mukaan Suomen suurimpiin ympäristötalkoisiin 6.5.2011! Lisätietoja http://www.suomipuhtaaksi.fi/

    VastaaPoista