torstai 24. maaliskuuta 2011

Silminnäkijä - ilmoita havainnostasi!

Jouduin viime syyskuussa autolla liikenneonnettomuuteen, jonka aiheuttaja pakeni paikalta. Onnettomuus sattui moottoritienopeudessa ja törmäystä seuranneessa tapahtumaketjussa oma autoni vaurioitti vielä kolmannenkin ajoneuvon lunastuskuntoon. Kuin ihmeen kaupalla onnettomuudesta selvittiin ilman henkilövahinkoja.

Öistä liikennettä - Copyright Kuvatoimisto Albumi - www.albumi.fi
Poliisi tavoitti epäillyn myöhemmin silminnäkijähavainnon perusteella. Tämä myönsi ajaneensa autollaan ko. tilanteessa ja myönsi näin liikenteen vaarantamissyytteen, mutta kiisti liikennepaon. Hän väitti, ettei havainnut aiheuttaneensa onnettomuutta. Näin siitäkin huolimatta, että myös hänen oma autonsa kärsi vaurioita ja poliisi totesi esitutkinnassaan vaurioiden syntyneen ko. tilanteessa.

Syytetty pysyi kannassaan koko tutkintaprosessin ajan, joten asia eteni syyttäjälle. Lopulta helmikuussa käräjäoikeus tuomitsi epäillyn syylliseksi tekoon. Vasta nyt maaliskuussa - siis puoli vuotta onnettomuuden jälkeen - on vakuutusyhtiö pystynyt oikeuden päätöksen nojalla hyvittämään liikenne- ja autovakuutustani joille asianomistajien ajoneuvojen vauriot alun perin kohdistettiin.

Loppu hyvin, kaikki hyvin? Näinkin voisi sanoa, mutta miksi tämän kaltaisia päivänselviä tapauksia puidaan oikeudessa asti? Rikostutkija olisi voinut päätyä samaan ratkaisuun jo monta kuukautta aiemmin ilman kallista oikeusprosessia.

Entä jos ajoneuvossani ei olisi ollut vapaaehtoista autovakuutusta? Pakollinen liikennevakuutus olisi korvannut kolmannen osapuolen ajoneuvon, mutta oman autoni vauriot ja sijaisautokulut olisivat jääneet omalle kontolleni vähintään oikeusprosessin ajaksi.

Jos silminnäkijä ei olisi ilmoittautunut poliisille, tekijä olisi jäänyt tuntemattomaksi ja oman autoni vauriot olisivat jääneet lopullisesti omaan piikkiini. Vakuutusyhtiöiden liikennevakuutuskeskuskaan kun ei osallistu tuntemattomaksi jääneen tekijän aiheutaman onnettomuuden kustannuksiin, ellei siitä ole aiheutunut henkilövahinkoja. Kiitos siis silminnäkijälle!


Jos pidit tästä artikkelista, voit kiittää kertomalla siitä kavereillesi esimerkiksi Facebookin tai Twitterin kautta oheisten jakopainikkeiden avulla. Tai jätä kommentti, pidit sitten tai et. Kiitos!

2 kommenttia:

  1. Millainen onnettomuus oli kyseessä?

    :-?

    VastaaPoista
  2. Kaistapuikkelehtija otti kosketusta pujottelukeppinä käyttämiinsä autoihin.

    VastaaPoista