lauantai 19. maaliskuuta 2011

Sähkön hinta kiinnostaa - entä alkuperä?

Suomen sähkömarkkina on jo vuosia sitten avattu täysin kilpailulle, eli kotitalouskuluttajakin voi ostaa sähkönsä miltä tahansa sähkönmyyjältä. Hinnan lisäksi kuluttajaa kiinnostaa enenevissä määrin myös sähkön alkuperä. Energiamarkkinaviraston verkkopalvelusta voi kätevästi vertailla sähkönmyyjiä molemmista näkökulmista.

Sähkönhankinta kannattaa siis kilpailuttaa – tai ainakin aika ajoin verrata nykyisen sähköntoimittajan hintatasoa muihin tarjolla oleviin. Vain sähköenergian osuuden sähkölaskusta (keskimäärin 40-50% kustannuksista) voi kilpailuttaa. Muut kustannukset ovat  sähkön siirtokuluja ja veroja. Kustannusero eri sähkönmyyjien välillä on kulutusmäärästä riippuen kymmenistä jopa satoihin euroihin vuodessa. 

Rahakukkaro - Copyright Kuvatoimisto Albumi - http://www.albumi.fi
On kuitenkin syytä tiedostaa, että useiden netissä olevien hintavertailupalveluiden takana on vain rajattu joukko energiayhtiöitä, joiden tuotteista palvelu etsii edullisimman. EMV:n sahkönhinta.fi on ainoa tuntemani täysin puolueeton palvelu. Sivustolta löytyy myös hyvät ohjeet kilpailuttamiseen. Maksimissaan kerran vuodessa tehtynä myyjän vaihto ei aiheuta kuluttajalle lisäkustannuksia.

Lisäksi kannattaa muistaa, että ajankohdasta ja markkinatilanteesta riippuen myös nykyinen sähkönmyyjä saattaa kysyttäessä antaa nykyistä hintaa paremman tarjouksen. Olen myös huomannut, että päivityssyklistä riippuen EMV:n sivuilla julkaistuissa hinnoissa saattaa olla neuvotteluvaraa.

Sähkönmyyjien tuotteilla on toinen toistaan muodikkaampia markkinointinimiä, mutta kategorisesti myyjät antavat määräaikaisia ja toistaiseksi voimassa olevia hintoja. Tämän lisäksi myyjä voi profiloida myyntituotteensa sen tuotantotavan mukaan. Joiltakin sähkönmyyjiltä löytyy lisäksi sähköpörssin hintoihin erilaisilla mekanismeilla kytkeytyviä tuotteita.

Perinteisesti kiinteistössä käytettävä sähkötariffi on määräytynyt valitun lämmitys- ja sähkönmittaustavan mukaan, mutta tuntirekisteröivät ja automaattisesti luettavat sähkömittarit tulevat lisäämään vaihtoehtoja myös hinnoittelurakenteessa.

Sähkönmyyjä on nykyään velvoitettu kertomaan vuosittain tuottamansa sähkön keskimääräisen sisällön. Vähimmillään on ilmoitettava hankinnan jakautuminen ydinvoimaan, fossiilisiin ja uusiutuviin energiamuotoihin. Tämä tieto on esitetty edellämainitussa EMV:n hintavertailupalvelussa havainnollisesti graafisessa muodossa. Lisäksi tuotekohtaisista tiedoista näkee, jos myyjä on ilmoittanut kyseisen tuotteen olevan esimerkiksi kokonaan peräisin uusiutuvista energialähteistä.


2 kommenttia:

  1. Sähkönmyyjäähän voi vaihtaa useamminkin kuin kerran vuodessa ilman lisäkuluja. Jos omistat etäluettavan mittarin tai ilmoitat kulutuslukeman sähkönmyyjälle niin he eivät saa periä lisäkustannuksia vaikka vaihdat useammin kuin kerran vuoteen...

    VastaaPoista
  2. Tuo oli hyvä lisätieto, kiitos tarkennuksesta.

    VastaaPoista