perjantai 4. maaliskuuta 2011

Parkkipaikoilla vallitsevat nyt viidakon lait

Yksityinen pysäköinninvalvonta on kuin rikkaruoho joka puskee maanpinnalle yhä uudelleen sitkeistäkin kitkemisyrityksistä huolimatta. Toiminta alkoi rehottamaan toden teolla viime keväänä kun korkein oikeus linjasi, että autoilijalle voidaan määrätä maksu virheelisestä pysäköinnistä yksityisalueella. Tämän tulkinnan mukaan maanomistajan ja pysäköitsijän välille syntyy automaattisesti niin sanottu reaalisopimus autoilijan lukiessa valvonnasta kertovan varoituskyltin.Parkkipaikka - Kuvatoimisto Albumi - www.albumi.fi

Kun valvontamaksuksi naamioituja sakkoja ryhtyivät jakamaan viranomaisen sijaan voittoa tavoittelevat yritykset, alkoi oikeudenmukaisuuden raja hämärtyä. Liiketoiminnan kiinnostavuutta kuvaa se että parkkivalvontayritysten määrä kymmenkertaistui viime vuoden aikana.

Tilannetta selkiyttämään yritettiin vastikään säätää laki yksityisestä pysäköinninvalvonnasta. Laki jäi kuitenkin hyväksymättä kun perustuslakivaliokunta linjasi, että yksityinen pysäköinninvalvonta on perustuslain vastaista.

Parkkivalvontayritykset kuitenkin jatkavat kyseenalaista toimintaansa korkeimman oikeuden vanhaan päätökseen vedoten. Yritykset jopa lupaavat kouluttaa taloyhtiöille omia pysäköinninvalvojia. Siinä onkin naapurisopu koetuksella - kerrostalokyttäystä parhaimmillaan.

Yksityisen pysäköinninvalvonnan puolustajat korostavat että järjestelmästä ei ole harmia niille jotka pysäköivät laillisesti. Mutta tämä ei olekaan asian ydin. Hyväksyvätkö he samalla muunkin oman käden oikeuden käytön kuin villissä lännessä ikään?

Kuten perustuslakivaliokunta lausunnossaan linjasi, sakotukseen rinnastettavaa julkisen vallan käyttöä ei voi antaa muille kuin viranomaisille. Korkeimman oikeuden tuleekin pikimiten myöntää virheensä ja kumota päätöksensä jotta tälle kyseenalaiselle liiketoiminnalle saadaan lopullisesti piste.


Jos pidit tästä artikkelista, voit kiittää kertomalla siitä kavereillesi esimerkiksi Facebookin tai Twitterin kautta oheisten jakopainikkeiden avulla. Tai jätä kommentti, pidit sitten tai et. Kiitos!

4 kommenttia:

 1. http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2011/03/yksityinen_parkkisakotus_on_taas_kaaoksessa_2404102.html?origin=rss

  Kiitos selkeästä kirjoituksestasi! Laitoin sen facebookiin vyörymään ;=)
  p ä i v ä p e r h o n e n

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista, Viestitin-blogin päivityksiä voi surata myös facebookissa: http://www.facebook.com/#!/pages/Viestitin-blogi/124254827645406

  VastaaPoista
 3. Tässä kannattaa pitää mielessä, että kun parkkisakkofirma väittää sopimuksen syntyneen, näyttövelvollisuus tästä spimuksesta on firmalla ja yksin sillä. Kuka meistä nyt muistaisikaan, kuka on mahtanut ajaa perheen autoa tiettyyn aikaan, kun joku sivullinen varmaan ehti viedä lapunkin ikkunasta.

  Vähän selkärankaa, kullekin omalla kohdallaan, ja ketkufirmojen loisiminen loppuu kuin seinään.

  VastaaPoista
 4. Epätietoisuus ja kaaos sen kuin jatkuu:
  http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/2011/08/rikosoikeuden_professori_ei_maksaisi_yksityisia_parkkisakkoja_2785193.html

  VastaaPoista