sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Fukushimasta pontta uudelle ydinvoimalle?

Japanin traagisten tapahtumien kommentointi on saamassa epäilyttäviä piirteitä. Luonnonkatastrofia ja sen valitettavia seurauksia Fukushiman ydinvoimalaitoksessa käytetään häikäilemättä politiikan ja ennenkaikkea energiapolitiikan käsikassarana. Ydinvoima pulpahti samalla eturivin vaaliteemaksi myös Suomessa.

Ydinpolttoainesauvat - Copyright Kuvatoimisto Albumi - www.albumi.fi
Yksi pitää tapahtumia todisteena ydinvoiman vaarallisuudesta, toinen ylistää suomalaista osaamista ja säteilyviranomaista joka varoitti etukäteen Japanin vanhanaikaisten laitosten jäähdytysjärjestelmien riskeistä. Molemmat tahot lienevät oikeassa.

On totta, että nykyaikaisessa ydinvoimalassa ei Fukushiman kaltaista onnettomuutta voi tapahtua koska reaktorin jäähdytys voidaan toteuttaa ilman sähköä. Myös ongelmia aiheuttaneet reaktorin paineenhallinta ja laitoksen varavoima ovat nykylaitoksilla suunniteltu eri tavalla kuin 40 vuotta vanhassa Fukushiman ykköslaitoksessa.

Jos oikein haluttaisiin kärjistää, niin nyt voitaisiin alkaa peräänkuuluttamaan pika-aikataululla uusia ydinvoimahankkeita. Näin uusi, turvallisuudeltaan huippuluokan ydinvoima korvaisi vanhat vaaralliset ja puutteeliset laitokset mahdollisimman pian. 

Mutta ei - enpä ala provosoimaan. Nyt ei ole oikea aika. Toki Fukushiman ja koko katastrofialueen tapahtumia pitää analysoida tarkoin ja ihmiskunnan pitää niistä ottaa opiksi. Juuri nyt sen on kuitenkin keskitettävä kaikki liikenevät voimavarat minimoimaan lisävahingot onnettomuusalueella ja helpottamaan hätää kärsivien elämää. Maailma ehditään parantamaan sen jälkeenkin.


Jos pidit tästä artikkelista, voit kiittää kertomalla siitä kavereillesi esimerkiksi Facebookin tai Twitterin kautta oheisten jakopainikkeiden avulla. Tai jätä kommentti, pidit sitten tai et. Kiitos!

1 kommentti:

  1. Taloussanomissa oli valaiseva artikkeli
    Fukushiman ydinvoimalayhtiö Tepcon arveluttava menneisyydestä.
    http://www.taloussanomat.fi/uutiset/2011/03/19/nain-japanin-turmayhtio-on-mokannut-vuodesta-toiseen/20113878/12

    VastaaPoista