tiistai 1. helmikuuta 2011

Postin uudistukset hämmentävät

Posti uudisti kirjepostin luokittelua ja jakelua helmikuun alusta. Kun tähän asti ns. vakiokirje on ollut ykkösluokan kirje, sen roolin ottaa nyt uusi "kahden yön yli" jaettava kakkosluokan kirje. Sen lisäksi, että kirjeiden lähetys- ja jakeluehdot muuttuvat, on oranssien kirjelaatikoiden rinnalle alkanut ilmestyä sinisiä kirjelaatikoita. Kumpaan laatikkoon kirjeeni kuuluu? Entä kun paikalla ei olekaan kuin yksi oranssi kirjelaatikko?

Muutoksesta on tiedotettu joka talouteen jaetulla tiedotteella ja vastauksia löytyy myös postin verkkotiedotteesta, mutta tässä muutoksen pääkohdat vielä pähkinänkuoressa:

• Jos paikalla on molemmat laatikot, 1. luokan posti kuuluu siniseen, 2. luokan posti oranssiin laatikkoon. Laatikot on merkitty myös numeroin.
• Jos paikalla on vain perinteinen oranssi laatikko ilman numeromerkintää, kelpaa siihen sekä 1. että 2. luokan posti.
• Ykkösluokan kirjeet pitää merkitän numerolla ”1” tai Priority-sanalla.
• Kakkosluokan kirjeitä ei enää merkitä numerolla ”2” eikä niillä ei ole enää vähimmäislähetysmäärää.
• Postimaksut pysyvät ennallaan.
Kesäiset postilaatikot - Kuvatoimisto Albumi - www.albumi.fi

On selvää että postinjakelu kohtaa haasteita perinteisen postin määrän vähetessä, kun sähköinen asiointi lisääntyy. Luulen kuitenkin, että uusi järjestelmä on liian mutkikas ainakin vanhemmalle väestölle – siis juuri sille kansanosalle joka kirjepostia eniten käyttää. Tosin posti vakuuttaa että kirje löytää perille vääränkin värisestä laatikosta, mutta ei välttämättä määritellyissä aikarajoissa. Mutta miksi kirjeluokkien lähetys- ja jakeluehtojen muutos ei riittänyt, vaan tarvitaan uusia sinisiä kirjelaatikoita?

Muutoksen taustalta löytyy EU:n kolmas postidirektiivi, joka edellyttää postinjakelun avaamista kilpailulle. Tämä oli myös syksyisten postinjakeluun kohdistuneiden työtaistelujen taustalla, postilaiset pelkäävät työpaikkojensa puolesta. Uusi postilaki tulee Suomessa voimaan näillä näkymin maaliskuun alusta.

Tavallisen kuluttajan kannalta ei uudessa postilaissa ole mitään mullistavaa, koska laki tulee asettamaan ns. yleispalveluvelvoitteen jolla taataan kohtuullinen toimipisteverkko ja postin jakelu viidesti viikossa myös haja-asutusalueille. Tosin postitoimipiste saattaa vastaisuudessa kulkea vaikka pyörillä ja yhdistettynä esimerkiksi kirjastoautoon.

Yleispalveluvelvoite koskee nimenomaan tätä uutta 2-luokan kirjettä, joten sen jakeluketju on pystyttävä erottamaan kilpailun alaisesta postitoiminnasta. Tähän tarpeeseen pystytetään uudet siniset kirjelaatikot. Muilta osin uudistus edistää lähinnä yritysten käyttämiä kuriiripalveluita joilla on vakiintunut asiakaskuntansa jo nyt.

Se sen sijaan arveluttaa, että postilain perusteluissa sen kerrotaan mahdollistavan sanomalehtien varhaisjakelun ja muun postin päiväjakelun yhdistämisen. On vaara, että haja-asutusalueilla palataan ajassa kaksikymmentä vuotta taaksepäin – aikaan jolloin sanomalehdet jaettiin päiväpostin kanssa yhdessä puolenpäivän aikaan. Vai jaetaanko tulevaisuudessa kirje- eli nykyinen päiväposti kaikille jo varhaisjakelussa?


2 kommenttia:

  1. Lehtien varhaisjakelu päiväpostin yhteydessä on jo tätä päivää Pyörönmaan perällä. Kahdeksan vuotta sitten lähinaapuri joutui vielä hakemaan kaiken postinsa kahden kilometrin päästä. Siihen nähden on myönteistä kehitystä tapahtunut. Mutta niin se on, että kertomasi uudistus kuuluu ikävään sarjaan "posti parantaa palvelujaan".

    VastaaPoista
  2. Kukapa tietää, voihan asiat joskus muuttua parempaankin päin. Täytyy vain pysyä tarkkana ja valvoa etujaan, muuten mennään siitä mistä aita on matalin.

    VastaaPoista