lauantai 19. helmikuuta 2011

Päästökaupan uskottavuus vaakalaudalla

EU:n päästökauppajärjestelmä koki aimo kolauksen tammikuun lopulla kun paljastui että identiteettivarkauksien seurauksena yritysten tileiltä oli joutunut kymmenien miljoonien eurojen arvosta päästöoikeuksia vääriin käsiin. 

Savupiiput - Kuvatoimisto Albumi - www.albumi.fi
Rikoksen paljastuttua kaikki kansalliset päästöoikeusrekisterit suljettiin välittömästi enempien väärinkäytösten estämiseksi, mutta  päästöoikeudet olivat jo ehtineet vaihtaa kauppapaikkojen kautta omistajaa ja nyt monilla päästökaupan osapuolilla on tilillään alun perin rikollisin keinoin hankittuja päästöoikeuksia.

Päästökaupan kirjanpito on hajautettu jäsenmaiden kansallisiin rekistereihin ja monissa maissa rekisterin tietoturva on vajavainen. Valvonta on tarkoitus siirtää kansallisista rekistereistä EU-tason rekisteriin vuonna 2012.

Helmikuun aikana muutamien maiden rekistereitä on saatu avattua yksi kerrallaan sitä mukaa kun niiden tietoturvaominaisuuksia on saatu päivitettyä ajan tasalle. Käyttäjän tunnistamisen lisäksi rekistereissä parannetaan mm. niiden selviytymiskykyä nettihyökkäyksiä vastaan.

Suomen päästökaupparekisteri on EU:n tietoturvallisimmasta päästä, mutta siihenkin tulee uusia tietoturvaa parantavia ominaisuuksia, mm. tekstiviestillä vahvistettava PIN-koodi tilisiirtoihin. Ennakkotietojen mukaan Suomen päästökaupparekisteri avataan kaupankäynnille tulevalla viikolla.

Tapahtuneen kaltaiset väärinkäytökset ovat omiaan heikentämään päästökauppajärjestelmän jo valmiiksi hataraa uskottavuutta kansalaisten silmissä. Kaikki eivät muutenkaan allekirjoita EU:n kunnianhimoisia tavoitteita olla päästöjen vähentämisen eturintamassa, kun kolikon kääntöpuolella nähdään Euroopan talouskasvun ja sen teollisuuden kilpailukyvyn vaarantuminen.

Komissiolla onkin tasapainoilemista eri intressiryhmien vaatimusten välillä kehittäessään kuluvan Kioto-kauden jälkeisiä pelisääntöjä. Onkin todennäköistä että järjestelmä sen kuin mutkistuu, byrokratia kasvaa ja kansalaiset vieraantuvat asiasta yhä enemmän.


Jos pidit tästä artikkelista, voit kiittää kertomalla siitä kavereillesi esimerkiksi Facebookin tai Twitterin kautta oheisten jakopainikkeiden avulla. Tai jätä kommentti, pidit sitten tai et. Kiitos!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti