tiistai 11. tammikuuta 2011

Yllätyin hiilijalanjäljestäni

Meitä haja-asutusalueella asuvia ja taajamassa työssä käyviä syyllistetään usein siitä että päivittäisellä liikkumisellamme on haitallisia ympäristövaikutuksia. Onkin totta että julkisen liikenteen ulottumattomissa eivät liikenneratkaisut ole yhtä ekotehokkaita kuin taajamassa.

Aamuinen autoliikenne maantiellä - Kuvatoimisto Albumi - www.albumi.fi
Laskin netissä olevalla laskurilla hiilijalanjälkeni ja yllätyin tuloksesta. Liikkumiseni aiheuttama hiilijalanjälki on keskimääräistä pienempi vaikka ajan työmatkat henkilöautolla. Miten tämä on selitettävissä? Siten, että työmatkat aiheuttavat vain osan liikenteen ja liikkumisemme päästöistä.

Moni lunastaa hyvän omantunnon käyttämällä työmatkoihin julkisia kulkuneuvoja tai polkupyörää mutta lentää silti hiihtolomalle lappiin ja parhaassa tapauksessa tekee vielä toisen lomalennon kaukomaille. Julkisen liikenteen ja työmatkaliikunnan merkitystä ei toki sovi vähätellä, mutta edellä kuvatun esimerkin mukaisilla lomamatkoilla syntyy pelkistä lennoista enemmän kasvihuonepäästöjä kuin omilla työmatkoillani puolessa vuodessa – ja ajan sentään autolla 60 km työpäivää kohden.

Kokonaisuuden hahmottamiseksi on myös tiedostettava että liikkumisen aiheuttamat päästöt ovat vain yksi osa hiilijalanjälkeämme johon voi vaikuttaa myös monilla muilla arjen valinnoilla liittyen asumiseen, ruokaan ja koko elämäntyyliin. Vertaamalla samaista jalanjälkilaskelmaani Aamulehden julkaisemiin lukuihin selvisi että vaikka asun maalla osin sähkölämmitteisessä omakotitalossa, on hiilijalanjälkeni pienempi kuin Tampereen keskustassa asuvalla keskimäärin.

Kiistämätön fakta kuitenkin on että omalla kohdallani liikkuminen edustaa yhtä suurta osaa hiilijalanjäljestäni kuin asuminen vaikka lomalentoa en ole lentänyt kymmeneen vuoteen enkä omista loma-asuntoa johon olisi tarve matkustaa.

Lähteet:  Helsingin sanomien hiilijalanjälkilaskuri ja Aamulehden artikkeli tamperelaisten hiilijalanjäljestä.

Lue myös: Ilmastonmuutoksesta konkreettisesti


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti