tiistai 25. tammikuuta 2011

Uusi uhanalainen laji - tiekarhu

Ei talvikunnossapitoa liikennemerkki talvella - Kuvatoimisto Albumi - www.albumi.fiViimeaikaisten uutisotsikoiden perusteella voisi luulla, että lumisade on jotenkin poikkeuksellinen ilmiö Suomen talvessa. Oikeista uutisaiheista taitaa olla pulaa kun jokainen vähänkin sakeampi lumipyry ylittää uutiskynnyksen sekä ennusteiden että jälkikäteisraporttien muodossa. Vai liekö syy siinä, että tänä talvena lumisateet ovat painottuneet pääkaupunkiseudulle ja muualle Etelä-Suomeen jossa valtakunnan uutisotsikot kirjoitetaan?

Talvi yllättää myös autoilijat yhä uudelleen ja ajoväylien ylläpitäjät saavat vihaista palautetta. Kukin tienkäyttäjä katsoo asiaa omasta näkövinkkelistään; yksi parjaa syviä ajouria, toinen peräänkuuluttaa kevytliikenneväylän aurausta ja kolmas ihmettelee miksi aurausvalli on hänen puolellaan tietä isompi kuin naapurilla. Parhaimmat ajokelit tuntuvatkin nyt olevan yksityisteillä joiden auraus on osakkaiden harteilla. Rapistuvien tierunkojen todellinen kunto kun ei näin jäisen maan aikaan haittaa. Citymaasturikaan ei ole enää turhake.

Etelä-Suomessa luotetaan pitkälti teiden suolaukseen. Kehitetään uusia liuosmenetelmiä jolla suolaa pystytään levittämään yhä kovemmalla pakkasella. Miksi ihmeessä pakkaskelillä täytyy pystyä levittämään tiesuolaa? Kalusto ei muutenkaan ole enää ajan tasalla. Parhaassa ilmastonmuutoshuumassa tiekarhut on tapettu sukupuuton partaalle ja tämän maantiehöylänäkin tunnetun raskaan sarjan puurtajan paikan on ottanut kuorma-autoon kiinnitettävä aura joka ei tosi paikan tullen ole tiekarhun veroinen. Esimerkiksi Destialla eli entisellä Tieliikennelaitoksella oli viisitoista vuotta sitten käytössään kaksi sataa tiekarhua. Nyt niitä on enää muutamia kymmeniä. 

Tienpitäjä on kahden tulen välissä yrittäessään säilyttää sovitun tienpidon tason ja samalla pysyä aurausbudjetissa. Liikkeellelähtökynnystä nostetaan ja ylitöitä vältetään sillä seurauksella että väylät tamppaantuvat ja urautuvat yhä pahempaan kuntoon. Joissakin kunnissa tälle talvelle auraukseen budjetoidut varat on jo käytetty. Siihen ei voi kuin todeta että budjetointi on tehty väärin perustein - luottaen vähälumisiin ja lauhoihin talviin. Talven selkähän on vasta taittumassa - nythän pitääkin olla lunta ja pakkasta!

Jos pidit tästä artikkelista, voit kiittää kertomalla siitä kavereillesi esimerkiksi Facebookin tai Twitterin kautta oheisten jakopainikkeiden avulla. Tai jätä kommentti, pidit sitten tai et. Kiitos!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti