perjantai 21. tammikuuta 2011

Mitä sinä haluaisit kumota?

Syyllistyn aika ajoin lähettämään sähköpostia liian spontaanisti ja huomaankin pian viestini jääneen keskeneräiseksi tai epäselväksi. Vaikka kuinka haluaisin saada viestini takaisin, vahinko on jo tapahtunut ja bitit ovat matkanneet maailmalle. Monissa ohjelmissa on kumoa-toiminto jolla viimeisimmät toimenpiteet pystyy perumaan, mutta sähköpostin lähetystä ei pysty perumaan mitenkään.

Tietokirjailija Petteri Järvinen peräänkuulutti Havintoja digimaailmasta-blogissaan facebookista tuttua tykkää- nappia internetin lisäksi elämän muihinkin osa-alueisiin kuten tv-ohjelmiin ja kauppoihin. Itseäni kiehtoo ajatus siitä että meillä olisi käytössämme tietotekniikasta tuttu kumoa- nappi. Voisin vaikka vetää äkkipikaistuksissa sanotut sanat takaisin tai aloittaa elämän kirjaimellisesti alusta siitä pisteestä kuin haluaisin.

Aika kuluu - Kuvatoimisto Albumi - www.albumi.fi
Toisaalta, perumismahdollisuus voisi johtaa harkitsemattomiin kokeiluihin. Vai olisiko sillä merkitystä jos kaiken pystyisi kuitenkin palauttamaan ennalleen? Olisiko tilanne eri jos kumoaminen ulottuisikin vain viimeisimpään toimenpiteeseen ja kahden askeleen takaa ei olisi enää paluuta? Mielenkiintoinen ajatusleikki.

Kun sähköpostin lähetystä ei pysty kumoamaan, olen ryhtynyt tallentamaan kaikki vähänkään tärkeämmät viestit ensin luonnokseksi ja lähettämään ne vasta hetken harkinnan jälkeen. Liekö hämäläinen ominaisuus, mutta usein ajatus kirkastuukin kun käyn välillä esimerkiksi kahvilla. Joskus jopa koko viesti osoittautuu tarpeettomaksi kun keksin ongelmaani ratkaisun jäsenneltyäni ajatukseni tekstiksi.

Sama lääke taitaa päteä myös tuohon omien tekemistemme kumoamis-ominaisuuteen. Sitä ei edes tarvita, kunhan harkitsemme hetken tekojamme ja sanojamme. Itse asiassa vanha viisaus kymmeneen laskemisesta ei ole lainkaan hassumpi. Vai mitä sinä haluaisit kumota jos käytössäsi olisi undo-nappi omaan elämääsi?

2 kommenttia:

  1. Tykkää nappia kaipaisi yllättävän usein muuallakin kuin facebookissa. Peukku ylös päin on toimiva merkki. Sillä voi tsempata, onnitella tai viestittää muuten vain positiivista fiilistä. Ei tarvitse selittää - pelkkä peukku riittää. Joskus sitä voisi näyttää itselleenkin ennen nukkumaan menoa "hienosti selviydytty taas tästäkin päivästä" tai aamulla ennen töhin lähtöä "tsemppiä". :)

    VastaaPoista
  2. Ilmiö levinnee pikku hiljaa "oikeaankin elämään". Joku tuon linkkaamani Petteri Järvisen blogin kommenteissa totesikin että joidenkin kauppojen ovensuuhun jo ilmestynyt pikapalauteautomaatteja joilla voi peukuttaa fiiliksensä ylös tai alas.

    VastaaPoista